Svet

Da li će NATO oružje stvarno udariti po Rusiji?

Ukrajincima neće dati nuklearne bombe za F-16, ali radi se o preventivnom pritisku

Lukašenko i Putin u Minsku, 23. maja 2024. godine / Mikhail Metzel / AFP / Profimedia
maj 31 2024, 05:00

Podeli

Šale se Rusi – kaže predsedniku Putinu novi ministar odbrane Belousov: “Izračunao sam da je umesto 100.500 raketa ekonomično pogodnije potrošiti jedan sarmat” , interkontinentalna raketa koja se lansira iz silosa i može da preleti 18.000 km i da nuklearnim glavama uništi 10 gradova. Alternativa je vođeni blok “avangard” koji ka zemlji ide brzinom od 9,5 km u sekundi i na ruskoj strani cene da se ne može zaustaviti američkim sistemima protivraketne odbrane. Taj sistem “sarmat” je sredstvo odvraćanja, a ofanzivni psihološko-propagandni zadatak izvršio je pevač Denis Majdanov pesmom “sarmatuška”. Autor teksta je Dimitrije Rogozin koji je nekada bio zadužen za saradnju sa NATO u domenu protivraketne odbrane. Poruka pesme je – čuvajte se jer imamo rakete.

Silosi sa “sarmatima” su u dubini Rusije, na više od dve hiljade kilometara od Barencovog i Karskog mora gde bi se mogle probiti američke podmornice i lansirati svoje rakete. Ruske podmornice naružane su novi raketnim sistemom “bulava” dometa 9.300 km koji je 7. maja formalno uveden u naoružanje. Ranije tvrdilo se da je akt kojim je postala deo inventara ratne mornarice potpisan još 2018. godine, ali čini se da je bilo razloga za odlaganje i da su do sada rešavani problemi sa nedostacima. Ima problema sa tom raketom i jedna trećina lansiranja sa podmornica završena je otkazom rakete, ali radi se o sredstvu nuklearne pretnje i odmazde i zato se poštuje njena moć (čak i ako nije pouzdan let do cilja).

Toliko o interkontinetalnim sistemima. Oni su tu da podsete na ultimativno rešenje krize odnosa SAD (i NATO) i Rusije. Konkretnija pretnja su nedavno održane provere borbene gotovosti ruskih i beloruskih jedinica koje koriste taktičkog nuklearno naoružanje. Politički cilj tih aktivnosti bio je poruka NATO da postoje sredstva za radikalni odgovor za slučaj da jedinice saveza uđu u Ukrajini.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price