Ukrajinsko zgarište
Pronađeno u prevodu Svet

Scene smrti vraćale su se u snovima. Sada su java

U vreme Drugog svetskog rata, bili su deca, a ulice i gradovi njihove zemlje bili su opustošeni. Rat koji je počeo 2022. godine, razorio je ulice i naselja istih tih gradova, a ruske snage danas prodiru i u nova područja

Ukrajinsko zgarište Ukrajinsko zgarište / SOPA Images / Sipa Press / Profimedia
maj 30 2024, 05:00

Podeli

Kada je pre više od dve godine čula odjek prvih granata koje su pale na Ukrajinu, Halina Semibratska (101) je bila zbunjena. “Jesu li nas to Nemci napali?” pitala je ćerku, Irinu Malik (72). Ne, ovog puta je to bio njihov prvi sused – Rusija.

Semibratska je jedna od starijih Ukrajinaca koji su u mlađim godinama već iskusili kako je biti pod invazijom i opsadom. U vreme Drugog svetskog rata, bili su deca, a ulice i gradovi njihove zemlje bili su opustošeni. Nemačke trupe i tenkovi, upali su 1941. godine u zemlju, i oteli je iz ruku Sovjetskog Saveza, koji su, mnogi Ukrajinci, već tada doživljavali kao okupatorsku silu. Sovjeti su teritoriju povratili 1943. i 1944. godine.

Rat koji je počeo 2022. godine, razorio je ulice i naselja istih tih gradova, a ruske snage danas prodiru i u nova područja – na sever i istok. Kao u doba okupacije četrdesetih, Rusi u zauzetim delovima zemlje uspostavljaju nove uprave, plene žito i ostala dobra, šalju svoju tajnu policiju, ulivaju strah i neizvesnost.

To je još jedna priča o ponavljanju istorije.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price