Svet

Dok ruska artiljerija prekopava front

Da li je stala velika ofanziva kod Harkova? Čini se neverovatnim, ali ruska avijacija nakon 27 meseci rata još uvek nema zaštitu za borbene avione koji su unutar zone pokrivanja dometima ukrajinskih raketa

Pripadnici zkrajinske jedinice za evakuaciju u jednom selu u blizini Harkova, 20. maj 2024. / Federico Quintana / Sipa Press / Profimedia
maj 23 2024, 05:00

Podeli

Veliki proboj grupe “Sever” u Harkovskoj oblasti nakon početne ruske inicijative zastao je pred desetinama bataljona koje su Ukrajinci dovukli sa ostalih delova fronta, težišno iz Hersonske oblasti. Sada rutinski Moskva izveštava šta se radi i u zoni odgovornosti grupe “Sever” i navode se silni gubici protivnika. Ništa novo. Svaki dan, ako pratite šta kaže rusko ministarstvo odbrane, ukrajinska vojska ostaje bez bezmalo jednog bataljona.

Stvarne gubitke nije lako proceniti, ali za orijentaciono sagledavanje situacije korisna je informacija do koje su došli ruski izvori o tehničkim resursima ukrajinske 21. mehanizovane brigade koja je jedna od jedinica preoružanih na natovsku tehniku. Ona ima tenkove i borbena vozila iz švedske i britanske donacije. Izveštaj za 8. maj kaže da su u tenkovskom bataljonu od 28 “leoparda” 2A5 i A6 ostali na samo šest. Četiri su na taj dan imala neke kvarove i nedostatke, 14 je zbog oštećenja iz borbenih dejstava i raznih većih kvarova u remontnom zavodu, a sedam je pogođeno i na mestima su gde se ne mogu izvući (i možda su već u rukama ruske vojske).

Dva mehanizovana bataljona koja koriste švedska borbena vozila pešadije CV90 od 49 komada ostala su na 37. Četiri su uništena, dva su u zavodu, pet su u kvaru i jedan je privremeno na prepravci u komandno vozilo. Treći mehanizovani bataljon koristi britanska vozila FV432 od 20 komada, jedan su izgubili, jedan je na zavodu, 10 van stroja zbog kvarova i oštećenja, jedan na modifikacijama i samo sedam u jedinici. Ima još borbenih i vozila za izvlačenje u toj jedinici, ali sveli smo pregled samo na osnovnu tehniku da biste stekli utisak o nivou stvarnih gubitaka.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price