Svet

Svaki se rat jednom završi, ali se ne završi svaki isto

Iz Kremlja su ponudili da se konačno priča o miru, ali zasada početna pozicija je tvrda, u ratnom duhu, i borbe će se nastaviti do daljeg

Ruski vojnik na nepoznatoj lokaciji / Foto Evgeny Biyatov / Sputnik / Profimedia
jun 20 2024, 05:00

Podeli

Svaki rat se završi, ali ima raznih načina. U Ukrajini sasvim izvesno je da neće biti pobeđene i poražene strane osim ako se Rusi i Amerikanci ne zalete sa pretnjama primenom nuklearnog naoružanja. Ako odbacimo fatalistički pristup i usredsredimo se na racionalna rešenja za završetak rata, pregovori će morati da se vode. Od jula 1953. godine dve korejske države mrko se gledaju, ali u osnovi poštuje se podela po 38. paraleli. Ako može tamo, što ne bismo zamislili sličan razvoj odnosa Rusije i Ukrajine? Prostor se može podeliti, ali ostaće otvoreno pitanje interesa Rusije da se zaštiti od prodora NATO-a. Taj cilj neće postići jer je NATO izbio na krila Rusije, i na Skandinavsko poluostrvo, i na Kavkaz, i biće prisutan u Ukrajini. Rusima će preostati samo da pokušaju da se izbore za obećanje da Ukrajina neće postati formalni član saveza iako će faktički ona biti pod čvrstim štitom NATO-a.

Za početak završetka rata potrebno je da se otvore skriveni ili otvoreni pregovori. Iz Kremlja su ponudili da se konačno priča o miru, ali zasada početna pozicija je tvrda, u ratnom duhu, i borbe će se nastaviti do daljeg. Od Ukrajine se traži da se povuče iz četiri oblasti koje su prisajedinjene Ruskoj Federaciji oktobra 2022. godine, na papiru, odlukom Gosdume, ne i u stvarnosti. Na dobar deo tog prostora ruska vojska nije ušla, a deo su držali i otišli su odatle u jesen 2022. godine. Sada se traži prepuštanje tog dela Ukrajine kao cena za mir i dokaz da postoji dobra volja. Problem predstavlja jednostavna istina da Ukrajina ne želi da dâ ni pedalj zemlje, takođe na rečima. Žele svoj puni suverenitet i integritet u granicama iz 1991. godine. Uslovno srednje rešenje je da se prihvati trenutna linija fronta kao osnova za pregovore, pa ako se nešto promeni u međuvremenu, i to će se uračunati u konto jačeg.

Šanse za postepeno otvaranje pregovora ima, i to zato što ukrajinski saveznici prepoznaju da je vreme da se polako završava rat na istoku. Amerikanci su kao arsenal Ukrajine odlučni da obezbede puno sredstava ratne tehnike i municije, ali i da se preusmere ka Dalekom istoku, delu sveta koji oni vide kao primarno potencijalno vojište u skoroj budućnosti.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price