Svet

Šta to povezuje Banjsku i Ukrajinu

Kada smo stisli zube i čekali da Amerikanci priprete, ništa se veliko nije desilo. Jedan od važnih razloga koji povezuje pitanje koliko će da traje rat u Ukrajini i Banjsku jesu rakete 122 mm – sve dok one, a na neki način, dolaze do ukrajinske artiljerije, onih "gradova", nema Amerika motiva da remeti novo bratstvo sa Srbima

“Muzikanti” / Foto Nikolay Vinokurov / Alamy / Alamy / Profimedia
okt 06 2023, 05:00

Podeli

Sasvim razumno i očekivano pitanje o ratu u Ukrajini i za zainteresovanu javnost i za nekog ko letimično pogleda vesti jeste koliko će potrajati to što se na istoku dešava. Zasada nema indikatora da postoji namera da se pokrenu pregovori dveju strana i obe su čvrsto na radikalnim pozicijama – ruski zvaničnici vrlo često kažu da je pobeda jedino rešenje, a sa ukrajinske strane nema dileme da se rat vodi takođe do – pobede, odnosno odlaska Rusa sa svih prostora na koje su došli od 2014. godine.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu na nedavnom sastanku svog kolegijuma, u kontekstu obuke, pomenuo je nekakav akcioni plan rada do 2025. godine (план действий до 2025 года). To se odnosi na Severni vojni okrug, ali fraza koju je izrekao ostavlja snažan utisak. Posebno na mobike jer ministarstvo odbrane je reklo da će oni ostati u uniformi sve dok se rat, pardon SVO, ne završi. Obećali su sa najvišeg nivoa, lično od predsednika Putina, da će obezbediti dve nedelje odsustva za mobike, ali neformalno iz mnogo jedinica pišu na adrese T-kanala koji još uvek nisu blokirani da godinu dana nisu mrdnuli sa fronta. Problem se rešava efikasno, kao u onoj pošalici iz doba staljinizma koja je pojednostavljena glasila – imaš čoveka, imaš problem, nemaš čoveka, nemaš problem.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price