Svet

Prigožin je pokopan, gde su sada “muzikanti”?

Na njih se i u Africi mora zaboraviti i ne pitati puno o tome šta se desilo 24. avgusta

/ AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
avg 30 2023, 05:00

Podeli

Posle pada Prigožinovog aviona “muzikanti” su prepotčinjeni starom “vlasniku”, ruskoj vojnoobaveštajnoj službi koja je kada se ukazala potreba formirala paravojnu organizaciju čiji je razvoj otišao previše daleko. Sada se sve vraća na fabrička podešavanja. Ko od “muzikanata” želi platu, ima posla i ratovaće se i dalje, neko u Africi, neko u Ukrajini. Dan pre katastrofe u Tverskoj oblasti u Libiji je bio zamenik ruskog ministra odbrane general Junus-Bek Jevkurov, poznata ličnost ruskih prikrivenih misija uključujući Kosmet 1999. godine kada je on predvodio izviđače prerušene u “učke”. Sastao se sa feldmaršalom Haftarom, vođom Libijske nacionalne armije, formacije koja drži istok države uz pomoć “muzikanata”. Nešto su se dogovorili na temu kako zaštititi Haftarov uticaj od Turske koja čvrsto drži u rukama njegove protivnike u nadmetanju za vlast u Libiji.

Takođe u podsaharskim zemljama emisari Moskve preneli su poruke glavnog da će sve biti kako treba, da se računa na podršku, ali ne i na “muzikante”. Na njih se mora zaboraviti i ne pitati puno o tome šta se desilo 24. avgusta.

Uništeni “legasi 600” predmet je istrage za koju nema sumnje da će pokazati da su moćnici iz ruske vlasti potpuno nevini. Posle prvih informacija da je avion bio žrtva ruske PVO (o čemu smo pisali u Velikim pričama 24. avgusta kada su vesti bili sveže), pažnja je premeštena na procenu da se u avionu nalazila bomba. Na snimcima ostataka aviona ne vide se tragovi proboja parčadi bojeve glave rakete sistema S-300 koja je u delu ruskih izvora “osumnjičena” za delo.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price