Svet

Koja je sličnost između “muzikanata” i “crvenih beretki”?

Podseća sveprilično na atmosferu kod nas u vreme kada se vlast promenila oktobra 2000. godine kada su iz Generalštaba pripremali mali rat protiv "crvenih beretki"

/ AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
jul 19 2023, 05:00

Podeli

Nedelja za nedeljom prolazi u ritmu rata koji se vodi po karti u razmeri 1:25.000, onoj na kojoj je označena svaka kuća. Nebitno da li se radi o komadu papira ili digitalnom prikazu, borbe se vode za jarugu i neki šumarak i gotovo da nema pomeranja vrednog da se pomene u nedeljnom pregledu rata. Ukrajinska vojska suzdržala se od novih juriša preko minskih polja, ali neki politički ekvivalent takve taktike sada koristi Zelenski u pregovorima sa NATO-om. Posle samita u Vilnjusu svašta je rekao za saveznike uključujući da njima nedostaje hrabrosti.

Otvorene kritike politike Saveza oko teme punopravnog članstva Ukrajine prouzrokovale su burne negativne reakcije velikih sila, u prvom redu SAD. Jasna su pravila igre. Nema mesta za Ukrajinu u NATO-u sve dok se ne završi rat, a do tada ukrajinska vojska ima puno posla da obavi. Sačekaće i na prijem F-16, više meseci. U Pentagonu cene da zasada nema uslova da se u rat uvede tehnika koja će se suočiti sa ešeloniranom ruskom PVO – raketnim sistemima velikog dometa i lovcima. Priča se o početku proleća iduće godine kao prihvatljivom roku do kada ukrajinski piloti i tehničari mogu da savladaju novu tehniku i da se u međuvremenu dodatno istroše ruski resursi. Ukrajinska PVO dobiće još tehnike.

Podrška NATO-a, iako Zelenski gunđa, narasta i ne svodi se samo na donacije naoružanja. Američki dron MQ-9 nije se slučajno zatekao iznad Crnog mora u noći 16. na 17. jul kada je nešto puklo pod stubovima Krimskog mosta. Srušila se jedna traka. Rusi su pre par nedelja dovukli jedan desantni brod da posluži kao sredstvo za prevoz za svaki slučaj, ako se mostu nešto desi. Znali su da Ukrajinci neće odustati. prvo su koristili bombu u kamionu, a sada se priča da se radilo o modifikovanom primerku britanskog podvodnog drona “remus 600”. To sredstvo može da dođe do Krimskog mosta iz baza u Ukrajini jer plovi 70 časova pri brzini od 5 nautičkih milja, može da zaroni navodno do 600 metara, ali za udar po mostu mora se dovesti gotovo do površine. Sa američkog MQ-9 sa bezbedne udaljenosti može se korigovati putanja i uvesti dron u terminalnu fazu pred udar.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price