Svet

Putin (ni)je pred vratima

Ili priča o izbornoj militarizaciji Poljske

Ilustracija / Wojtek RADWANSKI / AFP / Profimedia
avg 17 2023, 05:00

Podeli

Usud Joane Parnjeske, mlade Poljakinje, velika je opomena za Stari kontinent pred sve opskurnijim političkim snagama namerenim da ponište slobode i prava za koje su se vekovima borile generacije Evropljana. Golgota kroz koju je prošla devojka, samo zato što je abortirala – i to na jedini legalan način u Poljskoj – ukazuje da je Poljska Jaroslava Kačinjskog, Andžeja Dude i Mateuša Moravjeckog mnogo bliža Putinovoj Rusiji ili Erdoganovoj Turskoj nego Makronovoj Francuskoj, Šolcovoj Nemačkoj ili Sunakovoj Velikoj Britaniji.

Joana je naručila pilulu za abortus preko interneta, kao i brojne Poljakinje, koje se dovijaju na raznorazne načine da prekinu neželjenu trudnoću pošto im je gotovo onemogućeno da to urade u 2023. godini, legalnim putem. Njena greška je bila u tome što je verovala da se nalazi u članici EU a ne u nekoj klerikalnoj despotiji. Nije joj palo na pamet da u civilizovanoj državi lekar može da prekrši sve kodekse časti i ljudskosti i prijavi je policiji, kao da je u Poljskoj sa druge strane Gvozdene zavese, a ne u članici EU.

Joana nije zvala svog doktora zbog abortusa već zbog tegoba koje je imala i pričajući sa njim je rekla da je popila pilulu. Poljski Ilija Čvorović u belom mantilu je kao savesni vernik partije Jaroslava Kačinjskog Pravo i pravda (PiS) prijavio policiji Joanu, uzdajući se da će ga drugovi, pardon gospoda, policajci pohvaliti gde treba.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price