Svet

Počinje bitka za Crno more

Rusi žele da stave crnomorski bazen pod punu kontrolu i zaustave prevoz iz ukrajinskih luka – izvoz hrane i uvoz naoružanja. Ukrajinski cilj je učiniti što više štete ruskoj Crnomorskoj floti, izolovati Krim i narušiti pozadinsku podršku ruskim snagama

Viktor KOROTAYEV / AFP / Profimedia
avg 09 2023, 09:54

Podeli

Ukrajinci su 4. avgusta Crno more zvanično proglasili zonom ratnih dejstava. Taj čin nije neka velika novina jer su se borbe na pomorskom vojištu razmahale u punom obimu i za obe strane objekti dejstava su i vojna i civilna infrastruktura.

Od 17. jula u ponoć kada su Rusi obznanili da su uskratili dozvolu za izvoz žitarica preko Crnog mora vodi se rat za kontrolu te vode svim sredstvima – i krstarećim raketama i dronovima i diverzantima. Šta ko ima, to i koristi. Rusi su prvo raketama lansiranim sa zemlje, vazduha i mora udarili po ukrajinskim lukama i porušili su skladišta i dizalice i sve što je od infrastrukture vredno truda.

Sledeći paket ciljeva za prve dane avgusta bili su aerodromi za koje su došli do informacija ili ocenili da su baze frontovskih bombardera Su-24M i izviđača Su-24MR iz ukrajinske 7. brigade taktičke avijacije. Ti avioni postali su prioritetni cilj jer su učinili puno štete raketama “storm šedou”, sofisticiranim sredstvima prvobitno predviđenim za britanske lovce “tajfun”, a koja su pre par meseci integrisana na stare sovjetske avione. Francuzi su nedavno pojačali ukrajinsku vazdušnu moć doniranim raketama SCALP-EG koje su njihova varijanta “storm šedou” vrlo sličnih karakteristika. Umesto “rafala” prefinjenih oblina sada su nosači tih raketa isti oni Su-24M/MR kao za “storm šedou”. Startna masa od oko 1,3 tone sužava izbor platformi za te rakete i od tehnike sa ukrajinskim oznakama samo stari “suhoj” ima potrebnu nosivost i položaj nosača na koji mogu da se potkače dve rakete za jedan borbeni zadatak.

Obe varijante rakete lete brzinom od 0,95 maha, visokom podzvučnom brzinom i precizno dolaze do svog objekta dejstva ako prežive prodor kroz rusku ešeloniranu PVO. Nekada prođu, nekada ne, zavisno od okolnosti i ratne sreće. Problem za Ruse je prosek, a u praksi rakete koje pogode nešto čine svašta. Sa “storm šedou” ili SCALP-EG, nije važno koja je lansirana, pogođeno je i razoreno nekoliko komandnih mesta, skladišta i mostova. Sveži slučaj je pogodak 29. jula u železnički most Čongar, važnu vezu Krima sa jedinicama na južnom frontu.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price