Svet

NATO u 21. veku: Došlo je vreme da Evropa vrati dug Amerikancima

Nekadašnja maksima prvog generalnog sekretara NATO-a lorda Lajonela Hejstingsa Ismeja "Russia out, America in, Germany down", transformisana je u "Russia out, China away, NATO together"

Ilustracija Thamrongpat Theerathammakorn / Panthermedia / Profimedia
jul 25 2023, 05:00

Podeli

Nedavno završeni samit Severnoatlantske alijanse u Vilnjusu potvrdio je tendenciju puzeće transformacije NATO-a od regionalnog u globalni vojni savez. Nije slučajno da su u glavni grad Litvanije pozvani premijeri Japana, Australije, Novog Zelanda i predsednik Južne Koreje, a da je u završnom usvojenom dokumentu Kina pomenuta više od deset puta, kao rival, opasnost ili pretnja.

Podsetimo, Kina je prvi put pomenuta u zajedničkoj deklaraciji NATO-a prošle godine u Madridu kada su premijerno uzeli učešće na godišnjem sastanku šefova vlada i država čelnici iz Tokija, Seula, Kanbere i Velingtona, poznati i kao format IP4 (Indo-pacifička četvorka).

“Budući da se autokratski režim približavaju jedni drugima, mi koji verujemo u slobodu i demokratiju moramo da se držimo jedni drugih. NATO je regionalni savez Evrope i Severne Amerike, ali izazovi sa kojima se suočavamo su globalni”, tako je generalni sekretar Jens Stoltenberg objasnio prisustvo IP4 na samitu u Litvaniji.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price