Svet

Odnosi Amerike i Kine se popravljaju. Ali samo nakratko

Osnova najvažnijeg bilateralnog odnosa na svetu ostaće na klimavim nogama, i to se svakako neće promeniti u doglednoj budućnosti

Predsednici Kine i SAD na Samitu G20, novembar 2022. godine / Foto SAUL LOEB / AFP / Profimedia
okt 13 2023, 05:00

Podeli

Tokom proteklih nekoliko nedelja, američki i kineski zvaničnici pokazali su da su spremni za razgovor. To je dobra vest za obe zemlje, ali i za globalnu ekonomiju. Međutim, i uprkos tome što kod obe strane postoji želja za izbegavanjem skupih kratkoročnih sukoba, srž njihovog sve spornijeg rivalstva ostala je netaknuta. Sledeća godina doneće nove izazove koji zaslužuju posebnu pažnju.

Zasada, pozitivni znaci su stvarni. Američki i kineski zvaničnici planiraju prvi neposredni sastanak dvojice predsednika – Džoa Bajdena i Si Đinpinga – posle više od godinu dana, i do njega bi trebalo da dođe na APEC samitu koji se održava idućeg meseca u San Francisku. Pored toga, trebalo bi naglasiti da je nekoliko bitnih sastanaka između američkih i kineskih visokih diplomata već održano, i ti susreti finansijskih zvaničnika i trgovinskih predstavnika ne razlikuju se mnogo od nekadašnjih. Nedavno je održana čak i diskusija o hitnim temama kao što je veštačka inteligencija.

Istina je da se na horizontu još uvek ne pomaljaju nikakvi diplomatski pomaci, ali redovna komunikacija može pomoći u ublažavanju tenzija koje su se naglo rasplamsale nakon izbijanja pandemije.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price