Rat u Ukrajini
Svet

Neka šteta, po bilo čemu, bilo kada, bilo čime

Rusi su sami krivi što se posle meseci rata vrlo često ponašaju kao da su njihove baze daleko od protivnika. Bezbrižni su i cenu su platili već puno puta...

Rat u Ukrajini Rat u Ukrajini / Roman PILIPEY / AFP / Profimedia
sep 28 2023, 05:00

Podeli

Mnogo su štete učinili ukrajinski dronovi po ruskim aerodromima i sada konačno priprema se gradnja nekakvih nadstrešnica. Nisu to neka elegantna rešenja jer podsećaju na one rešetke iznad tenkova koje su zbog izgleda zaslužile naziv – roštilj. Jedna aktivna mera koja je preduzeta je obilazak svih baza od strane tima sa dronovima koji simulira nalete protivnika i proverava efikasnost sistema obezbeđenja i PVO. Traže se slabe tačke kroz koje može da prođe dron.

Najviše iskustava prikupili su pripadnici 31. divizije PVO, jedinice zadužene za odbranu Krima u kojoj su svrstani razni sistemi, od onih velikog dometa S-400 do Pancira-S1 kratkog dometa. Oni praktično svakodnevno pokušavaju da se izbore sa ukrajinskim dronovima i taman kada pomisle da su povećali statistiku pogodaka pretrpe ponižavajući udar – u noći 13. septembra nisu zaustavili salvu krstarećih raketa “storm šedou” koje su razorile suvi dok Sevastopoljskog morskog zavoda zaduženog za gradnju i remont za potrebe Crnomorske flote.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price