Svet

Nagorno Karabah kao pad Krajine

Šta se dogodilo između Azerbejdžana i Jermenije, kako je počeo i kako je završen najkraći oružani konflikt u istoriji Kavkaza

Prva grupa izbeglica iz Nagorno-Karabaha stigla je u Jermeniju 24. septembra / ALAIN JOCARD / AFP / Profimedia
sep 25 2023, 05:00

Podeli

Prvi potpuno siguran znak da će Rusi da navale na Ukrajinu februara prošle godine bile su taktičke oznake na borbenim vozilima i kamionima. To su ona latinička, neruska, nećirilička slova “Z” i “V” i univerzalno “O”. Naravno, radi se samo o simbolima koji se lako vide na tenku i kamionu i služe da se brzo vidi da su to “prijatelji”, da ne bi došlo do tzv. prijateljske vatre.

Nekoliko nedelja pre ofanzive armije Azerbejdžana na Nagorno Karabah neki prolaznici su iz automobila snimili kolone vojne tehnike sa nekim sličnim simbolima. Jasno kao dan – ide rat. Samo, svi su se pravili naivni i temu o novoj krizi na Kavkazu gurali su daleko od prvih vesti. Posebno se po strani držala zvanična Moskva iako su njihove jedinice tamo na terenu na zadatku razdvajanja zaraćenih strana nakon četrdesetodnevnog rata vođenog u jesen 2020. godine.

Došli su Rusi i rekli da niko ne mora da brine, da su oni tu da rata ne bude. Ko veruje velikoj sili uvek će nastradati. Krenuli su Azerbejdžanci, ponovo kao pre tri godine na nebu su dronovi “bajraktar TB2”, pucala je artiljerija, poletele su rakete i iz Moskve su poručili da su Jermeni sami krivi za sve što se desilo.

Posle jednodnevnih borbi Nagorno Karabah se prepustio sudbini, prihvatili su predaju, i to bezuslovnu, i povlačenje stanovništva. Rusi su imali poseban zadatak da posreduju u pregovorima i postigli su dogovor “о полном прекращении боевых действий с 13:00 20 сентября 2023 года” i kraj.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price