Politika

Ekskluzivni detalji najvećih NATO manevara na Balkanu: Američke vojne vežbe i sa Srbima i sa Albancima

Ima kod Amerikanaca vojske i neke jedinice biće na Kosovu, a neka dolazi u bazu Jug, smeštenu između Preševa i Bujanovca, na vežbu sa VS

Foto DVIDS
apr 13 2023, 06:00

Podeli

Velika američka vojna sila stići će na Kosovo u okviru vežbe „Defender 23“ koja počinje 22. aprila, a završava se 23. juna. Predviđeno je da američki vojnici vežbaju sa pripadnicima Kosovskih snaga bezbednosti (KSB) u okviru šire aktivnosti prikaza sile za odbranu saveznika NATO-a od Rusije. Za vlasti iz Prištine vežba predstavlja prioritet iznad svih prioriteta jer je to za njih velika afirmacija savezničkih odnosa sa NATO-om i afirmacija KSB. Zato će na vežbi angažovati dve od tri “regimente” (jedinice ekvivalenta bataljona lake pešadije) sa oko 1.300 ljudi. Segment manevara „Defender 23“ na Kosovu je samo jedan deo velike provere borbene gotovosti NATO-a u kojoj će se prebaciti čitava divizija iz Amerike na Balkan. U isto vreme dok NATO bude vežbao od Švedske do Grčke, predviđena je i jedna aktivnost sa Vojskom Srbije (VS) – vežba „Platinasti vuk 23“ za primenu nesmrtonosnih sredstava u kontroli masa.

Amerikanci će u narednih nekoliko meseci vežbati i sa Srbima i sa Albancima i pripremati se za rat velikog stila protiv Rusa. To za američki pogled na odnose u međunarodnoj politici i vojno-vojnoj saradnji nije prepreka, ali biće izazovno objasniti javnosti Srbije kako to da će američki bataljon da dođe na Kosovo i da vežba sa KSB. Ima kod Amerikanaca vojske i neke jedinice biće na Kosovu, a neka dolazi u bazu Jug, smeštenu između Preševa i Bujanovca, na vežbu sa VS. Sve ide u rok službe, naravno.

Da krenemo od one vežbe koja uključuje i Kosovo jer je ona deo znatno šireg konteksta odnosa Amerikanaca prema saveznicima iz NATO-a. Gotovo svi će da se pridruže velikim aktivnostima koje se odnose na uvežbavanje konvencionalnog rata. Doduše, u doba kulture otkazivanja kao vrhunca pogrešno shvaćene političke korektnosti ni rat se više tako ne zove već stručno je sada to “el-es-si-o” kako se izgovara skraćenica za borbene operacije velikih razmera (Large Scale Combat Operations).

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price