Svet

Na šta Izrael nema pravo?

Zemlja ima pravo da se brani, ali nema pravo na puzeću okupaciju Zapadne obale

/ Zain JAAFAR / AFP / Profimedia
dec 07 2023, 12:40

Podeli

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu od povratka na vlast 2009. godine – sa malom pauzom između 2021. i 2022. godine kada je bio u opoziciji – vodi bezobzirnu politiku kolonizacije Zapadne obale. Lider nacionalističke izraelske desnice, uz podršku i saradnju ultraortodoksnih Jevreja i njihovih ekstremno desničarskih lidera, više je nego utrostručio broj ilegalnih kolonista, sa malo više od 200.000 na čak 700.000.

Na Zapadnoj obali broj kolonističkih naselja udvostručen je za vreme Netanjahuovih vlada sa 130 na 280. Više od polovine je podignuto nezakonito čak i po izraelskim zakonima. U njima žive pretežno ultraortodoksni Jevreji i pre svega glasači ekstremističkih i rasističkih partija poput Cionističke religiozne partije, Ocma Jehudita i Šasa. Netanjahu i njegovi saveznici godinama stimulišu, propagiraju, finansiraju, uglavnom ultraortodoksne Jevreje, poreklom iz azijskih i afričkih zemalja, da se presele u kolonije na palestinskoj teritoriji.

Reforma iz 2018. godine kojom je Izrael proglašen za državu jevrejskog naroda sadrži u sebi i seriju zakonskih rešenja koja su omogućila legalizovanje i opravdavanje izraelske okupacije zemlje koja pripada Palestincima. U poslednjih pet godina došlo je do progresivnog povećanja broja kolonija koje se šire kao mrlje na leopardovoj koži. Cilj ekstremnih desničara je da učine što vidljivijim prisustvo ultraortodoksnih Jevreja i da sabiju Palestince u geta opasana zidovima. Nije slučajno da ultraortodoksni Jevreji biraju strateška mesta za osnivanje naselja, uglavnom na uzvišicama ili pozicijama odakle je lako kontrolisati okolinu.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price