Svet

Vesti kojima ne možete da verujete

U svakom dosad vođenom ratu bilo je i lažnog izveštavanja, samo što je ono danas, usled svakodnevnog ubrizgavanja u javni krvotok, postalo mnogo učestalija pojava

/ Image by Freepik
nov 12 2023, 05:00

Podeli

Sedamnaestog oktobra, izraelska raketa pogodila je jednu od bolnica u Gazi i ubila 500 nevinih ljudi. Vest se munjevitom brzinom raširila društvenim mrežama, pa su je, naravno, preuzeli i vodeći svetski mediji poput The New York Times-a, The Wall Street Journal-a i drugih. Zvaničnici su bili primorani da reaguju. Neposredno pre nego što se Džo Bajden uputio ka Bliskom istoku u nadi da će uspeti da spreči eskalaciju sukoba i širenje rata, lider Palestinske uprave Mahmud Abas, potresen vešću o pogođenoj bolnici, otkazao je sastanak s američkim predsednikom, a njegovim stopama ubrzo su pošli i egipatski predsednik Sisi i jordanski kralj Abdulah.

Naravno, u tom trenutku niko od njih nije znao da je čitava priča izmišljena. Eksplozija jeste odjeknula, ali na parkingu bolnice. Ne u njoj. Pričinjena šteta bila je malo veća od nekoliko rasprsnutih prozora, a dezinformaciju o broju žrtava pustio je Hamas, teroristička grupa što se bori za svoj opstanak. Forenzičke analize kasnije su otkrile da je eksploziju najverovatnije (naglasak je na: najverovatnije) izazvao komadić rakete koja je, ispaljena iz unutrašnjosti Gaze, bila namenjena Izraelu. Do trenutka kada su mediji počeli da ispravljaju prvobitno objavljenu vest, mnoge vlade su već javno osudile Izrael, Bajdenovi dugo očekivani posrednički sastanci bili su otkazani, a antiizraelske demonstracije širom Bliskog istoka i evropskih i američkih gradova dostigle su vrhunac.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price