Svet

Starmer je pobedio zahvaljujući Faražu

Laburisti i torijevci su zajedno osvojili manje od 58 odsto glasova (laburisti 33,8 a torijevci 23,7). Nikada tako malo u poslednjih sto godina

/ JUSTIN TALLIS / AFP / Profimedia
jul 05 2024, 11:42

Podeli

Laburisti su se vratili na vlast u Velikoj Britaniji posle 14 godina, ali se Ujedinjeno Kraljevstvo neće vratiti u EU, barem ne tako brzo. Starmer je bio veoma oprezan da ne pruži nijedan signal, nijednu naznaku da bi mogao da organizuje referendum o povratku UK u EU. Rana Bregzita je još uvek sveža i vođa laburista nije hteo da pokloni torijevcima temu koja je mogla da ih spasi katastrofalnog poraza.

Bregzit je postao “Bregret”, prema poslednjim istraživanjima 55 odsto Britanaca smatra da je izlazak iz EU bio pogrešan potez, ali od “kajanja” do odluke da se greška popravi stoji veliki put i Starmer, zasada, nema nameru da njim krene. Između ostalog i zato što izborni rezultati jasno pokazuju da je pobeda laburista, u dobroj meri, posledica rezultata partije Reform UK Najdžela Faraža. Stranka nikla iz nekadašnjeg UKIP-a je osvojila samo četiri parlamentarna mandata, ali je dobila poverenje gotovo 15 odsto birača i u brojnim izbornim jedinicama su u “bratoubilačkom” ratu sa torijevcima omogućili laburistima da izađu kao pobednici.

Podsetimo u Velikoj Britaniji imamo čisti jednokružni većinski sistem u kojem pobednik odnosi sve i zato ishod izbora ne oslikava balkanizaciju biračkog tela, nagrađuje laburiste i liberalne demokrate a penalizuje konzervativce i nacionaliste Faraža. Na prethodnim izborima tajna trijumfalne pobede Borisa Džonsona bio je pakt sa Faražom: Bo Džo je obećao lideru “bregzitersa” da će sprovesti tvrdi Bregzit u zamenu za Faražovo odustajanje od vođenja izborne kampanje.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price