Dim nakon ruskog raketnog udara prekriva sunce u okolini Harkova, u Ukrajini
Svet

Ukrajina će teško izbeći podelu

Zapad je ustao za Ukrajinu. Da li će to biti dovoljno?

Dim nakon ruskog raketnog udara prekriva sunce u okolini Harkova, u Ukrajini Dim nakon ruskog raketnog udara prekriva sunce u okolini Harkova, u Ukrajini/ Vyacheslav Madiyevskyy / Avalon / Profimedia
maj 11 2024, 05:00

Podeli

Nakon višemesečnog većanja i debatovanja u Američkom kongresu, Vašington je konačno odlučio da Ukrajini ponudi novi paket vojne pomoći. Predsednik Predstavničkog doma Majk Džonson stavio je plan na glasanje, predlog je na kraju usvojen sa 311 prikupljenih glasova, i američki novac i novo oružje stižu u Ukrajinu. Iako izglasani plan predviđa pakete i za Izrael i Tajvan, najveću pomoć – gotovo 61 milijardu dolara – ipak će dobiti Kijev.

Ovaj novac pomoći će Ukrajini da kupi municiju za protivvazdušnu odbranu, artiljerijsku municiju, bespilotne letelice, rakete za borbene avione, i još mnogo toga. To je prvi paket vojne pomoći za Ukrajinu koji je Kongres odobrio još od decembra 2022. godine, a pored toga je i najveći koji je Kijev od izbijanja rata dobio. Neki od sistema naoružanja i municije već stižu na front, a SAD su Ukrajini pored toga pomogle i na druge načine. Na primer, pre nego što je pomoć odobrena, Pentagon je Ukrajini “ispod žita” isporučio novi raketni sistem dugog dometa, koji su njene trupe ekspresno iskoristile u borbi protiv ruskih trupa u Donbasu i raketiranju ruskog aerodroma na Krimu.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price