Društvo Sport

Ženski Ronaldinho, tako su me zvali

Intimna i prava istorija najpopularnijeg sporta na svijetu – u ženskoj verziji

Mia Hamm, Svjetsko prvenstvo 1999. godine / Chris Trotman/DUOMO/PCN / imago sportfotodienst / Profimedia
sep 06 2023, 05:00

Podeli

Kažu da je ponekad dobro napisati nešto kada se slegnu dojmovi, u današnje vrijeme kažemo i da treba odgovoriti na mejl hladne glave. Prošlo je skoro dva tjedna od finala ženskog svjetskog nogometnog prvenstva u kojem su igrale Španjolska i Engleska, a Španjolska je pobijedila 1:0 golom Olge Carmone (kojoj nisu javili da joj je umro otac jer je finale svjetskog prvenstva). Završilo je time Žensko svjetsko nogometno prvenstvo 2023, bez obzira što sam ja navijala za Englesku, Španjolke su prvakinje svijeta. Prošlo je dva tjedna, a moja glava i dalje nije hladna i dojmovi se i dalje nisu slegli, kao što mi se nikada neće slegnuti dojmovi od onog prvenstva 1998, prvog koje sam imala mogućnosti pratiti, nikada neće vjerojatno ni svima onima koji prate nogomet i hrvatsku nogometnu reprezentaciju, neće se zaboraviti potezi Bobana, Prosinečkog, golovi Šukera, obrane Ladića i da ne nabrajam dalje.

Nogomet je ono što mi je označilo odrastanje i ne može ostati u sjećanju niti jedan potez niti jedna pobjeda a da ne prevlada emocija, zato ću uvijek kada se sjetim sezone 2016/2017. kada je Rijeka osvojila svoje prvo prvenstvo Hrvatske nogometne lige buknuti od emocija i pustiti suzu od sreće.

Važna 2023.

Žensko svjetsko nogometno prvenstvo u Australiji i Novom Zelandu ima neke posebnosti, prvi puta je to da su dvije zemlje zajedno bile domaćini svjetskog ženskog nogometnog prvenstva, no, postoji jedna važnija činjenica koja je ovo prvenstvo dovela na još jedan nivo više i bliže muškom, a to je da je broj država promijenjen i sada sudjeluju 32 reprezentacije. Čak četvrtina reprezentacija sudjeluje po prvi put na svjetskom prvenstvu što nam pokazuje da zanimanje za ženski nogomet raste u cijelom svijetu, pogotovo ako spomenemo činjenicu da se na prvom SP-u 1991. u Kini natjecalo samo 12 reprezentacija.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price