Politika

Meka moć Srbije u Severnoj Makedoniji postaje sve jača

A to posebno iritira Bugarsku

/ Armend NIMANI / AFP / Profimedia
maj 16 2024, 05:00

Podeli

Kosovski premijer Aljbin Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić personalni sukob preneli su i u Severnu Makedoniju. Nije reč o nekim velikim geopolitičkim igrama širih razmera u koje su uključene i velike sile već o političkom “lokalnom derbiju” dvojice političara sa ambicioznim i dugoročnim agendama.

Kurti već duže vreme pokušava da se afirmiše kao lider Albanaca u dijaspori i u regionu sa jasnim ciljem da istisne albanskog premijera Edija Ramu, i Severna Makedonija je u tom mozaiku veoma važna. Srbija, za razliku od politike koju primenjuje prema Crnoj Gori, BiH i Hrvatskoj, mnogo pametnije i efikasnije koristi svoju meku moć u Severnoj Makedoniji. Rezultati su očigledni: Srbija je viđena kao najbolji prijatelj od strane Makedonaca a Srbi kao najbliži narod. Takođe, srpski uticaj u Severnoj Makedoniji je više odgovor na delovanje kosovskog premijera nego izraz hegemonističkih težnji.

Međutim Severnoj Makedoniji ne preti destabilizacija od srpsko-kosovskih odnosa, ili od makedonsko-albanskih, kao ni od bugarskog kočenja Skoplja na putu evropskih integracija ili tenzičnog odnosa sa Grčkom, već od unutaralbanskih relacija.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price