Ema Klark
Ema Klark Ema Klark / Wikipedia/Velike priče

Brzonoga crna devojka na desnom boku

Kako je fudbal mogao da dobije prvu žensku zvezdu još u 19. veku i zašto je ugušena svaka pomisao da bi žene mogle da se profesionalno bave ovim sportom

mar 08 2024, 13:00

Podeli

Tekst koji je objavio These Football Times za Velike priče priredio je Ognjen Terzin. Objavljujemo ga ponovo na 8. mart.

Ničega čudnog nije bilo u vezi sa Emom Klark, rođenom 1876. godine u Liverpulu, ničega osim toga što je bila jedna od četrnaestoro dece Vilijama i Vilhelmine. Ista ta Ema Klark, međutim, ostavila je neizbrisiv trag u istoriji britanskog fudbala, trag čije će kolosalne razmere postati sagledive tek 2017, kada je otkriveno kako je upravo Klarkova bila prva fudbalerka tamne puti.

Dugo se smatralo da je jedna od Eminih saigračica zapravo bila ta koja je ponela ovu laskavu titulu. Istorijski zapisi ukazivali su na desno krilo, u novinama Južnog Velsa opisano kao “Brzonoga crna devojka na desnom boku” – ali takođe i na “obojenu damu holandske konstitucije” koja je bila golmanka po imenu Keri Basted.

Ali onda je otkrivena slika tima i utvrđeno je da se ipak radi o Klarkovoj.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price