Kultura Psihologija

Zaljubljenost, agresija, osveta: Kako prepoznati erotomaniju

Marta iz serije "Baby Reindeer" živi u sumanutom uverenju da je druga osoba zaljubljena u nju i da su njih dvoje u nekoj vrsti ljubavne veze

/ Netflix / Everett / Profimedia
maj 13 2024, 05:00

Podeli

Svake godine se po nekoliko puta desi da se pojavi neka serija koja za tako kratko vreme postane toliko popularna i gledana da se čini da se samo o njoj piše u časopisima, komentariše na Tiktoku ili priča sa prijateljima kada izađete na piće. Kada se hajp širi kao požar, ljubiteljima serija teško je odoleti da pogledaju i provere da li je pomenuti hajp opravdan. Toliko se često dešava da nije, da bude malo iznenađujuće kada neka serija uspe da opravda hajp i pokaže pravi kvalitet i vrednost, tako da deluje da će biti tema mnogih razgovora i rasprava i mnogo nakon što splasne inicijalni talas zaluđenosti. Serija koja je ovog proleća na taj način zaludela svet, Netfliksov „Baby Reindeer” (Mali irvas), jedna je od onih za koje se čini da će izdržati i test vremena i ostati upamćena po kvalitetu, a ne samo po hajpu.

Format mini-serije jedan je od onih koji su meni omiljeni. Daje dovoljno vremena da se razviju likovi i da se sa njima provede više vremena nego što je to moguće na filmu, dok je sam koncept u kome je nešto ograničeno od samog početka zgodno osiguranje od toga da se serija unedogled produži i izgubi na kvalitetu. Mini-serije obično imaju nekoliko epizoda, uglavnom do deset. „Baby Reindeer” je kraća i od tipične mini-serije, pošto ima sedam epizoda koje uglavnom traju oko pola sata, tako da je ukupno trajanje serije nešto manje od četiri sata. Epizode su kratke i lake za gledanje, tempo je sve vreme prilično brz, tako da imate osećaj da nema nijedan minut viška već je sve što je na ekranu značajno za priču i likove. Može se gledati i tradicionalno, u više dana, a može se i bindžovati (što inače ne preporučujem za duže serije) i odgledati praktično u jednom danu.

Kada se postavlja pitanje zbog čega je ova serija izazvala toliku pomamu, jedan deo odgovora definitivno jeste zbog toga što su teme koje obrađuje po svojoj prirodi kontroverzne i samim tim i intrigantne. Teme proganjanja, seksualnog zlostavljanja, iskustava žrtava zlostavljanja jesu nešto što je nažalost i dalje tabu u određenim sredinama. Ovakve teme obično uvek privlače pažnju i stvaraju interesovanje. Želimo da saznamo nešto o tim strašnim stvarima o kojima se ne priča, želimo da saznamo nešto što nam je vrlo teško zamislivo. Ipak, ovakav magnet koji stvaraju teme poput ove brzo gubi svoja svojstva privlačenja ukoliko priča nije dovoljno dobra i ukoliko nas likovi ne zainteresuju dovoljno da bismo sa njima proveli određeno vreme i saživljavali se sa njihovim iskustvima.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price