Novi trener Liverpula Arne Slot
Sport

Orao iz Berhentema, drugačiji Holanđanin

Novinari iz Holandije, skauti i navijači Fejenorda za Velike priče otkrivaju kakav je trenerski kredo Arnea Slota, novog menadžera Liverpula

Novi trener Liverpula Arne Slot / box to box pictures / Alamy / Alamy / Profimedia
maj 18 2024, 04:44

Podeli

Ako bismo sad rekli da je sezona u engleskom fudbalu za nama bila dosadna, slagali bismo. Dok ovo pišemo, pitanje titule za koju se bore Mančester Siti i Arsenal je i dalje otvoreno – ništa manje uzbudljiva nije ni borba za ispadanje u kojoj učestvuju Notingem Forest, Luton i možda čak i Barnli. U avgustu ćemo u elitnom rangu ponovo gledati „traktor bojse“ iz Ipsviča i gospodina Džejmija Vardija, plej-of sa Noričem, Lidsom, VBA i Sautemptonom obećava… ukratko, uzbuđenja nisu izostala, a neka tek i nailaze.

Međutim, jedan od ključnih događaja odigrao se van terena, i to krajem januara tekuće godine. Dvadeset i šestog dana tog meseca, dugogodišnji trener Liverpula Jirgen Klop obnarodovao je svoju odluku da na kraju sezone odlazi sa „Enfilda“. Klop je, prostim jezikom govoreći, jednostavno „pregoreo“ – svoj potez pravdao je velikim psihofizičkim zamorom koji je akumulirao tokom decenije vođenja „crvenih“, te činjenicom da više nema snage da svakoga dana jednako posvećeno radi svoj posao.

Njegov odlazak zatvoriće jednu izuzetno uspešnu eru u istoriji slavnog ostrvskog kluba, koji je pod njegovim vođstvom osvojio četiri nacionalna i jedan međunarodni trofej (zapravo tri ako računate i one superkupove i slično) – među navijačima, Klop će zanavek ostati zapamćen kao čovek koji je vratio titulu prvaka na obalu reke Mersi nakon bezmalo tri sušne decenije.

Zameniti takvog čoveka definitivno nije lak posao, ali uprava Liverpula nije dangubila. Nakon što je Ćavi Alonso jednim medijskim nastupom raspršio snove svojim bivšim klubovima (Liverpulu, Bajernu i Realu, prim. aut.) koji su mu se u poslednjih tri-četiri meseca vrlo otvoreno udvarali, a Ruben Amorim odlučio da ipak ostane u svom Sportingu sa kojim gradi nešto posebno, Englezi su se okrenuli perspektivnom treneru roterdamskog Fejenorda Arneu Slotu i brzo stigli do sporazuma.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price