Sport

Zašto je Superligaen toliko bolja od Superlige?

Nespremnost za suočavanje sa realnošću koja mu se ne dopada je jedan od zaštitnih znakova modernog srpskog društva

/ Gonzales Photo/Dejan Obretkovic / imago sportfotodienst / Profimedia
avg 27 2023, 09:45

Podeli

Kataklizmično evropsko leto srpskih klubova uključilo je sve alarme. Svako ko prati evrokupove mogao je da predvidi da će prva sezona sa pet srpskih ekipa biti teška, posebno zato što će dva debitanta direktno u grupe, ali 6:21 na osam utakmica letnjeg programa (pobeda Partizana nad Sabahom i sedam poraza) više priliče ligi koja gleda da ostane iznad 50. mesta na UEFA listi, a ne onoj koja dve godine u nizu drži poziciju 11.

Kao neko ko se relativno nedavno iz Srbije preselio u Belgiju ne mogu da ne primetim ironiju situacije u kojoj prvak Mozzart Superčige ide direktno u UCL, dok šampion Jupiler Pro League mora da prođe kroz plej of. Takođe, vicešampionu MSL garantovano je makar mesto u UEL, a drugoplasirani tim JPL će daleko na Levantu noktima pokušati da se izbori za Conference League protiv tima koji predvodi… wtf? Nani još igra fudbal?

To jednostavno nikakve veze nema sa realnim odnosom snage i kvaliteta najvišeg ranga srpskog i belgijskog fudbala, do te mere da je neukusno porediti MSL sa ligom u kojoj timovi sa sredine tabele plaćaju transfere pet miliona, a prvak spuca 80 miliona u sezonu koja se završi najgore u poslednjih 20 godina. Uz nešto turbulencija JPL je ove nedelje ostvarila pet pobeda protiv raznorodnih protivnika, još više odmakla devetoj Škotskoj PL i nastavila da stidljivo premerava distancu prema Portugalcima, Francuzima i Holanđanima na putu ka top 5.

Zato ćemo ljude iz flandrijske ravnice ostaviti na miru za ovu priliku i pozabaviti se fundamentalnim problemima elitnog fudbalskog takmičenja u Srbiji, a kada bude potrebno napraviti poređenje upotrebiti one mom srcu draže i znatno uporedivije, koliko god da posle farumske petice u jučerašnje predveče to ne izgledalo tako. Poigraćemo se igre zvane 3F Superligaen vs Mozzart Superliga, ne bismo li utvrdili zašto jedna funkcioniše, iako ni blizu savršeno, toliko bolje od druge, mada bi vas pogled na UEFA listu naveo na drugačiji zaključak.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price