Perez i Čeferin
Sport

Ustanite, porota je donela odluku – može Superliga

Kako je ECJ odobrio Superligu i kakve to veze ima sa Međunarodnom klizačkom unijom

Perez i Čeferin Perez i Čeferin, iz vremena “imali smo, nismo znali, šta smo imali”… / Velike priče/AI/izvor Profimedia
dec 30 2023, 05:00

Podeli

Prošlog decembra fudbal je dobio novog svetskog šampiona, prvi put izvan standardnog letnjeg termina. Činjenica da je to Leo Messi učiniće da se to pamti duže i bolje nego što bi inače bio slučaj, jer uprkos blesavom terminu, neobičnoj ikonografiji i političkoj drami koja ga je pratila taj turnir nije ostavio za sobom neki dublji trag, osim uspeha Marokanaca, prve afričke selekcije u polufinalu Mundijala.

Ono što je fudbal dobio ovog decembra pamtiće se i dugo i dobro (ne nužno i po dobrom), jer će implikacije izvesno biti dramatične. Evropski sud pravde (ECJ) u Luksemburgu okončao je u istom danu tri paralelna procesa vezana za sport, posebno fudbal, i doneo odluke koje su mnoge prakse UEFA i FIFA proglasile nelegalnim.

Najviše pažnje svakako je skrenula “bitka za Superligu”, kako su mediji brendirali tužbu koju su Florentino Perez i njegovi saveznici podneli madridskom Trogvinskom sudu, a ovi je prosledili ka ECJ.

Ali u senci te odluke osporen je ceo homegrown koncept koji je UEFA nametala klubovima, a i presuda u slučaju vezanom za Međunarodnu klizačku uniju deluje mogla bi da ima ozbiljnije posledice na fudbal nego na bilo koji drugi sport.

I dok je timeline svega što će izaći iz one glavne teme još uvek u oblacima, jer različiti akteri i dalje imaju različite interese, a oni kojima se najviše žuri (Real, Barcelona, Juventus…) još uvek ne shvataju ko su im prirodni saveznici, dotle druge dve idu po automatizmu.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price