Perez i Čeferin
Sport

Ustanite, porota je donela odluku – može Superliga

Kako je ECJ odobrio Superligu i kakve to veze ima sa Međunarodnom klizačkom unijom

Perez i Čeferin Perez i Čeferin, iz vremena “imali smo, nismo znali, šta smo imali”… / Velike priče/AI/izvor Profimedia
dec 30 2023, 05:00

Podeli

Prošlog decembra fudbal je dobio novog svetskog šampiona, prvi put izvan standardnog letnjeg termina. Činjenica da je to Leo Messi učiniće da se to pamti duže i bolje nego što bi inače bio slučaj, jer uprkos blesavom terminu, neobičnoj ikonografiji i političkoj drami koja ga je pratila taj turnir nije ostavio za sobom neki dublji trag, osim uspeha Marokanaca, prve afričke selekcije u polufinalu Mundijala.

Ono što je fudbal dobio ovog decembra pamtiće se i dugo i dobro (ne nužno i po dobrom), jer će implikacije izvesno biti dramatične. Evropski sud pravde (ECJ) u Luksemburgu okončao je u istom danu tri paralelna procesa vezana za sport, posebno fudbal, i doneo odluke koje su mnoge prakse UEFA i FIFA proglasile nelegalnim.

Najviše pažnje svakako je skrenula “bitka za Superligu”, kako su mediji brendirali tužbu koju su Florentino Perez i njegovi saveznici podneli madridskom Trogvinskom sudu, a ovi je prosledili ka ECJ.

Ali u senci te odluke osporen je ceo homegrown koncept koji je UEFA nametala klubovima, a i presuda u slučaju vezanom za Međunarodnu klizačku uniju deluje mogla bi da ima ozbiljnije posledice na fudbal nego na bilo koji drugi sport.

I dok je timeline svega što će izaći iz one glavne teme još uvek u oblacima, jer različiti akteri i dalje imaju različite interese, a oni kojima se najviše žuri (Real, Barcelona, Juventus…) još uvek ne shvataju ko su im prirodni saveznici, dotle druge dve idu po automatizmu.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price