EURO2024 Sport

Tri karte za Rizu, Lora i Naima

Istorija albanskog fudbala duža je od elegije, a kraća od smrti

/ Ilustracija Velike priče
jun 15 2024, 09:56

Podeli

Fudbalski specijal Velikih priča posvećen Evropskom prvenstvu, možete čitati OVDE.

Zvao se Sokol Kušta, i njegovo ime postalo je poznato – ili ozloglašeno – u celoj bivšoj Jugoslaviji. Sokol Kušta bio je najbolji albanski napadač osamdesetih godina prošlog veka, jedan od prvih koji će, premda pred sam kraj komunističke diktature, dobiti ausvajs da napusti zemlju i ode u inostranstvo (ono najbliže, grčko), mada ga ni to, ni 10 golova za reprezentaciju, nije upisalo u legendu.

Dovoljan je, zar nije uvek dovoljan, samo jedan gol, mada je pomoglo što je to bio jedan od najlepših golova u istoriji Kupa UEFA. Dohvatio je Sokol loptu duboko u, kako se to govorilo, protivničkoj polovini, poradovao se što nije sam – jedan protiv trojice, govori komentator sa Stadiona JNA – predriblao Radanovića, polegao još jednog i onda je samo opalio.

Fljamurtari će ostati mrlja na evropskom dosijeu bivšeg evropskog vicešampiona i jedan od najvećih skalpova koji je albanski fudbal, tajnovit i bunkerisan kao i cela zemlja, imao.

Mada ne i najveći.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price