EURO2024

Jedna velika analiza za dve Piksijeve Srbije

Izostanak euforije može se pokazati zgodnim, jer – iako je daleko od svoje najviše točke koju je imala u Piksijevom mandatu – Srbija nije bez šanse

Srbija / Ilustracija Velike priče
jun 14 2024, 05:00

Podeli

Najviša točka koju je srpska reprezentacija postigla pod Draganom Stojkovićem je bila pobjeda u Lisabonu protiv Portugala.

Igrala je Srbija nakon Portugala još i Ligu nacija gdje je uvjerljivo osvojila prvo mjesto ispred Norveške, Slovenije i Švedske, ali gol kojim je Aleksandar Mitrović odveo Srbiju na Svjetsko prvenstvo ispred Portugala kojeg je gurnuo u dodatne kvalifikacije je bio simboličan moment koji je izazvao erupciju optimizma kakvog Srbija dugo nije imala.

Iz drugačije perspektive – ove malo udaljenije, ali ne potpuno odvojene – za Srbiju je čak važniji indikator da je narasla na novu razinu bila Liga nacija. Za redovit plasman na velika natjecanja je potrebno pobjeđivati reprezentacije poput Norveške, Slovenije i Švedske. Ponekad će nekakav Portugal, Španjolska ili Engleska naletjeti na volej, ali to je bonus. Pravi dokaz ozbiljnosti je kontinuirano pobjeđivati reprezentacije iz drugog ešalona, mrvicu ispod elite. Ako možeš to, onda ćeš se redovno plasirati na veliko natjecanje, pa ćeš tamo imati dobru poziciju za prolazak grupe, a onda će se dogoditi da će u nokaut fazi natjecanja stvarno naletjeti neki Portugal protiv kojeg Srbija neće biti favorit, ali ga ima šanse skinuti.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price