Tomas Miler
Sport

Siva eminencija njemačkog fudbala

Thomas Müller je Raumdeuter, ali i puno više od toga

Tomas Miler Tomas Miler posle jednog od poraza Bajerna. Besan. / BEAUTIFUL SPORTS/Meusel / imago sportfotodienst / Profimedia
feb 24 2024, 07:55

Podeli

Kada je u decembru prošle godine Thomas Müller produžio ugovor s Bayernom do ljeta 2025., bilo je to i svojevrsno iznenađenje. Dugo se pričalo da je njegov odnos s Thomasom Tuchelom daleko od zdravog, a mnogo duže da ga neki od najmoćnijih ljudi Bayerna zapravo ne vole i da bi mu rado vidjeli leđa. Do tog trenutka on je skupio 18 nastupa u sezoni, ali samo sedam njih bili su u početnih jedanaest i njegova minutaža bila je skoro svedena na puki komadić rotacije, odradivši tek 705 minuta na terenu, što nije ni 40 po utakmici. Ali nakon što je ovaj 34-godišnjak stavio potpis na još jedan navodno 20 miliona eura vrijedan ugovor, ispadale su bombone iz usta na sve strane. Müllera su, dakako, hvalili saigrači, hvalio ga je i Tuchel, a Bayernov CEO Jan-Christian Dreesen zaključio je kako Müller “ostaje M u ‘Mia san Mia’. Herbert Hainer je otišao korak dalje i rekao da je Thomas za Bayern ono što je Frauenkirche Minhenu – valjda misleći na simbol, a ne na poznatu ali staru nekretninu.

Thomasove riječi, s druge strane, na prvu su djelovale mnogo jednostavnije, prostije i izgledalo je da su kroz službenu komunikaciju kluba, koju su onda prenijeli novinari, provučene čisto reda radi. A možda je rekao mnogo više nego što smo svi čuli.

Jer Müller je prvo zaključio da je “sretan da se put u Bayernu nastavlja”, ali i da želi “uraditi svoj dio da osigura da tim, ali i klub ostane uspješan”, jer  mu je “važno da bude temelj i pomogne usmjeriti tim u pravom pravcu”.

I zapravo je to što Thomas Müller, na ovaj ili onaj način, već godinama radi. I zapravo ga to čini najvažnijim igračem Bayerna već tako dugo.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price