Sport

Seksiranje talenata: Kako otkriti buduću fudbalsku zvezdu

Sportska industrija zarađuje stotinak milijardi dolara godišnje, a u njoj jedan od najbitnijih poslova je skautiranje u pionirskom uzrastu i rano prepoznavanje talenata

/ DON EMMERT / AFP / Profimedia
okt 16 2023, 13:50

Podeli

Znate li šta je seksiranje pilića i čemu služi? Nije ništa nepristojno, ne bojte se. Radi se o možda i najvažnijem poslu u peradarskoj industriji, u kojoj je veoma bitno što pre po rođenju, idealno u prva 24 sata, odrediti pol pilića i razdvojiti muške od ženskih. Stvar je vrlo prosta – mužjaci brže rastu i razvijaju se, i ako bi oba pola ostala zajedno, u uslovima masovnog uzgoja ženke bi imale probleme da se izbore za hranu i ne bi se razvijale kako treba. Zato već drugog dana po rođenju polovi bivaju razdvojeni, pa dečaci idu na uzgoj pre nego što postanu sočni batak na našem tanjiru, a devojčice će proizvoditi jaja.

Seksiranje je stari koncept, koji se obavlja na nekoliko načina, a niko ga ne radi tako dobro kao Japanci. Oni bez ikakve tehnologije, na osnovu ranog učenja i sticanja iskustva, pogađaju pol sa 99-procentnom tačnošću, i zbog toga su ih decenijama unajmljivale peradarske kompanije na svim meridijanima. To uključuje i bivšu Jugoslaviju, o čemu svedoči scena iz kultnog Karaklajićevog filma „Erogena zona“.

Sportska industrija zarađuje stotinak milijardi dolara godišnje, a u njoj jedan od najbitnijih poslova je skautiranje u pionirskom uzrastu i rano prepoznavanje talenata. Da sudbina nije uredila da Charly Rexach pređe u skautsku službu te 2000. godine, i da se on nije toliko potrudio oko sićušnog 13-godišnjaka iz Rosarija, ko zna da li bi Leo Messi uopšte mogao da ima karijeru.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price