Sport

Seksiranje talenata: Kako otkriti buduću fudbalsku zvezdu

Sportska industrija zarađuje stotinak milijardi dolara godišnje, a u njoj jedan od najbitnijih poslova je skautiranje u pionirskom uzrastu i rano prepoznavanje talenata

/ DON EMMERT / AFP / Profimedia
okt 16 2023, 13:50

Podeli

Znate li šta je seksiranje pilića i čemu služi? Nije ništa nepristojno, ne bojte se. Radi se o možda i najvažnijem poslu u peradarskoj industriji, u kojoj je veoma bitno što pre po rođenju, idealno u prva 24 sata, odrediti pol pilića i razdvojiti muške od ženskih. Stvar je vrlo prosta – mužjaci brže rastu i razvijaju se, i ako bi oba pola ostala zajedno, u uslovima masovnog uzgoja ženke bi imale probleme da se izbore za hranu i ne bi se razvijale kako treba. Zato već drugog dana po rođenju polovi bivaju razdvojeni, pa dečaci idu na uzgoj pre nego što postanu sočni batak na našem tanjiru, a devojčice će proizvoditi jaja.

Seksiranje je stari koncept, koji se obavlja na nekoliko načina, a niko ga ne radi tako dobro kao Japanci. Oni bez ikakve tehnologije, na osnovu ranog učenja i sticanja iskustva, pogađaju pol sa 99-procentnom tačnošću, i zbog toga su ih decenijama unajmljivale peradarske kompanije na svim meridijanima. To uključuje i bivšu Jugoslaviju, o čemu svedoči scena iz kultnog Karaklajićevog filma „Erogena zona“.

Sportska industrija zarađuje stotinak milijardi dolara godišnje, a u njoj jedan od najbitnijih poslova je skautiranje u pionirskom uzrastu i rano prepoznavanje talenata. Da sudbina nije uredila da Charly Rexach pređe u skautsku službu te 2000. godine, i da se on nije toliko potrudio oko sićušnog 13-godišnjaka iz Rosarija, ko zna da li bi Leo Messi uopšte mogao da ima karijeru.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price