Sport

Pepman kao Chapman

Kad Guardiola sedne na piće sa svim svojim taktičkim klonovima u glavi, nastane papazjanija koja često i njega samog zbuni. Šta je ovo poslednje što je smislio? Ili pažljivo prepisao…

Ilustracija VP/VM/Profimedia
jun 19 2023, 09:23

Podeli

Ja onako slučajno pomenem Bunjuela i oni se zakače i kažu – vrlo dobro, recite nam nešto o tom Bunjuelu. I ja se tu mislim dal’ da budem iskren, dal’ da nešto tu kao foliram ja, ono što sam pročitao tamo… Ma, rekoh, biću iskren i ja kažem:

Da je plagijator, da je kompilator, da je direktno krao od ovog Ejzenštajna i od Fejada, da je krivac za ovu krizu avangarde i ovaj… i oni me obore”.

Tri osvojene evropske titule, dve triple krune, 11 nacionalnih titula, sve to u 15 godina, i bez nabrajanja manje zvučnih pehara. Trofejni kabinet nedvosmisleno potvrđuje da je Josep Guardiola Sala jedan od najvećih fudbaskih trenera u istoriji.

Ali trofeji nisu ono što Pepa čini posebnim. Kada danas pričamo o novoj eri fudbala, manje-više svi ćemo automatski njen početak da stavimo u 2008, godinu kada je on iz drugog tima Barcelone prešao u onaj najjači. Taktičke inovacije, kontinuirana reinvencija, čitavi novi setovi prohteva od igrača na raznim pozicijama, sve su to stvari koje se danas shvataju zdravo za gotovo, a bile su gotovo nezamislive u mainstreamu prvih godina ovog veka.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price