Sport

Gvardiolina Sikstinska kapela

Biće sigurno u njegovoj karijeri još pehara, ali nijedan neće biti kao ovaj

/ Ilustracija VP / Profimedia
jun 11 2023, 11:28

Podeli

Dok su Leonardo da Vinči i njegov prijatelj Đovani di Gavina prolazili firentinskim ulicama u blizini crkve Santa Trinita, čuli su kako okupljeni raspravljaju o odlomku iz nekog Danteovog dela. Priključili su im se i dok su tako stajali na ulici, pored gomile je prolazio Mikelanđelo. Da Vinči sačeka da se masa stiša pa reče glasno, da ga čuju i sa druge strane ulice: “Evo, može možda bolje da vam objasni Mikelanđelo.” Te reči njegovog mlađeg kolegu ukopaju u mestu i shvati ih kao provokaciju, pa žustro odgovori Leonardu: “Ne, ti im objasni. Ti. Trebalo je da izliješ statuu konja u bronzi, ali si je optočio sramotom i odustao. Ne znam kako su ti poverovali oni kastrirani milanski petlovi”.

Ova anegdota nikada nije precizno datirana, a zapisao ju je Bernardo Vekijeti, 21 godinu posle Da Vinčijeve smrti. Iako nepreciznih izvora, ova slika jasno ilustruje odnos između dva stvaraoca koji će u istoriji ostati zapisani među najznačajnije umetnike renesanse.

Prvi put su im se putevi zapravo ukrstili kada je komisija, čiji je Leonardo bio član, trebalo da odluči gde će biti postavljena skulptura Davida, jedno od najvažnijih Mikelanđelovih dela. Ubrzo nakon toga, dobili su zadatak da oslikaju istu salu u Firenci, mesto gde je trebalo da se održavaju gradske skupštine i sastanci različitih saveta. Da Vinči je kao zadatak dobio bitku kod Angijarija, a Mikelanđelo bitku kod Kašine. Prvi je oslikao konfuziju, prašinu, borbu; drugi je oslikao gomilu golih muškaraca kako izlaze iz reke. U te dve slike, vidi se jasna razlika u pristupu koja je zauvek podelila dva renesansna giganta.

Emeritus profesor istorije umetnosti na Univerzitetu u Oksfordu, Martin Kemp, nazvaće Da Vinčija čovekom koji je bio i umetnik i naučnik i koji je želeo da pronikne u dubinu svega što proučava, kako bi od svega onoga što zna kreirao delo. Mikelanđela je nazvao perfekcionistom koji je želeo pomoću ljudskih tela da stvori savršenstvo.

Kakve to sve veze ima sa finalom Lige šampiona za sezonu 2022/23 odigranom u Istanbulu?

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price