Ranieri
Sport

Paradoks gubitnika koji je toliko puta pobedio nemoguće

Prva epizoda novog serijala tekstova o velikim trenerima "Genije s greškom", crta portret Claudia Ranierija

Ranieri Ranieri / Luigi Canu/LiveMedia / ipa-agenc / IPA / Profimedia
jun 22 2023, 05:00

Podeli

Jednom u pet tisuća godina.

Ako prevedemo koeficijente i algoritme koje kladionice koriste, to su bile šanse da Leicester City postane prvak Engleske u sezoni 2015./16. Može se dogoditi, daleko od toga. Može i svatko od nas, teoretski, pretrčati Usaina Bolta u utrci na sto metara. Jednom će se Bolt saplesti na startu ili će mu popustiti mišić ili će ga pogoditi grom; pitanje je samo koliko će pokušaja trebati da se stvari poslože baš na taj način. Za onaj Leicester je bila pretpostavka da će pet tisuća puta trebati igrati Premier ligu dok im jednom sve ne klikne.

Samo za orijentaciju, prije 5000 godina Sumerani su na Istoku tek krenuli utiskivati klinaste znakove u glinene pločice, a na Zapadu su prapovijesni stanovnici Britanije krenuli slagati kamene blokove koji oblikuju Stonehenge. Tih 5000 godina je toliko daleko da su ljudi tek tada počeli pripitomljavati konje.

Znači, jednom u pet tisuća godina je – ugrubo – vrijeme koje je prošlo između prvog čovjeka koji je zajašio konja i leta u svemir.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price