Sport

Niko tuđi život ne komplikuje kao Jirgen Klop

Veličanstveni fudbalski umovi - epizoda prva: O autsajderu iz Mainza i nogometu koji se pamti

John McDonald / Eyevine / Profimedia / John McDonald / Eyevine / Profimedia
jan 26 2024, 12:00

Podeli

Menadžer Liverpula Jirgen Klop saopštio je da će na kraju sezone napustiti klub. Njemu je bila posvećena prva epizoda serijala “Veličanstveni fudbalski umovi” Mihovila Topića, koju danas “repriziramo” 

***

Dok je totaalvoetbal još bio u nacrtu, radni naslov novog stila igre je bio pressing voetbal.

Suština ideje s kojom je Rinus Michels krenuo oblikovati totalni nogomet je bila u tome da na terenu ima vratara i deset igrača koji neće biti podijeljeni na obrambeni i napadački dio nego će svaki od njih deset morati i napadati i braniti se. Danas se tumači da je Michels želio razviti stil igre s deset univerzalaca. To je krivo, njegova misao vodilja je bila da ima deset igrača s različitim zadacima koji su sposobni pritiskati prema naprijed.

Otuda naziv pressing voetbal. Cilj je bio pritiskati prema naprijed; neovisno o tome tko ima loptu. Obrambena linija, bez obzira na to što joj je primarni zadatak braniti vlastitu mrežu, mora biti sposobna iznositi loptu i prebacivati težište igre na suparničku polovicu. Bez obzira na to što je Velibor Vasović bio zadnji čovjek obrane morao je biti sposoban iznijeti loptu i ući u igru kao dodatni vezni igrač. A ako je lopta kod suparnika, onda i napadači moraju formirati čopor koji će loviti loptu. To je ono totalno u totaalvoetbalu, nije se tolerirao prazni hod i igrači koji nisu mogli pritiskati prema naprijed.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price