Sport

Nije klub za čovjeka, taj PSG

PSG je postao marketinški projekt, u kojem tribine trebaju puniti globalne pop-zvijezde i modne ikone, a ne ljudi

Danas su i ultrasi tek dio scenografije, nešto s čim su šeici bili dovoljno preplašeni, ali i fascinirani da ih vrate na tribine Parka Prinčeva, ali u maniri većinom plaćenih cirkuskih statista / Jonathan Moscrop/Sportimage Credit: Sportimage Ltd/Alamy
feb 17 2024, 05:00

Podeli

Pred vama je prvi deo u serijalu o “veštačkim klubovima” koji vas u narednom periodu čeka na Velikim pričama

***

Vožnja čuvenim pariškim Périphériqueom, prstenastom obilaznicom dugom 35 kilometara koja već 70-ak godina ocrtava granice ‘(pra)starog’ Pariza, svojevrsno je izletište i kroz povijest pariškog sporta. Spor tempo vožnje i nepodnošljive gužve, pogotovo pred nekim od 34 Portea – odnosno, kapija nekadašnjih zidina dalmatinskog vojvode Nicolasa Soulta, koje su Pariz branile od invazija – u svojoj frustraciji omogućuje da se zaustavljate redom vožnje u neposrednoj blizini najpoznatijih sportskih toponima velegrada.

Od Stade de Francea, koji se u Saint-Denisu nazire sjeverno od pomalo i prijetećeg Porte de la Chapelle, preko Palais Omnisport u Bercyju, na samom južnom dijelu prstena – gdje je 1991. splitski, tada POP 84, slavio nad Barcelonom za treći uzastopni naslov europskih košarkaških prvaka – pa sve do rubova park-šume u Boulogneu, gdje se obilaznica praktički kači na Stade Roland-Garros i Park Prinčeva.

Nije nimalo slučajno da je baš taj, danas dosta glamurozan predio grada, sjedište i najatraktivnijih sportskih lokacija u gradu. No, jedna od njih sada ima itekako upitnu budućnost. Park Prinčeva je nazvan po činjenici da su na lokaciji današnjeg stadiona nekoć bile lokacije kraljevskih parkova; sve do, jasno, Francuske revolucije. Nakon nje je posjed vraćen u ruke naroda, koji je 1897. tamo izgradio biciklistički velodrom, a onda 1967. i punopravni nogometni stadion u obliku u kojeg ga poznamo i danas.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price