Sport

Loši momci iz Motor Sitija

Danas je Detroit Pistons najgori tim u ligi, juče su bili tek pomalo bitni... A jednom su bile osamdesete

/ Ilustracija VP / Profimedia
jan 29 2024, 05:00

Podeli

Kažu da je jedna od najgorih kletvi “dabogda imao, pa nemao”. Koliko je to zaista istinito i bolno, verujem da u poslednje vreme na teži način spoznaju navijači Detroit Pistonsa, čiji su ljubimci trenutno istorijski užasni. Dok ovo čitate, momci iz “Motor Sitija” svojski zapinju ne bi li na svoj konto uspeli da upišu petu – da, tek petu – pobedu nakon više od pola sezone košarke. Iako su trostruki NBA šampioni letos investirali velike pare u trenera Montija Vilijamsa, i u sastavu imaju neke interesantne mlade igrače poput Kejda Kaningema, Oskara Tompsona, Džejlena Durena i Džejdena Ajvija, sve po čemu su “klipovi” ostali poznati ove sezone jeste rekordni niz od dvadeset i osam poraza i novembar u kojem nisu ostvarili nijednu pobedu (impresivnih 0-15).

Pa opet, ne može se ni reći da se taj pošten radnički narod koji već godinama u velikom broju posećuje košarkaške manifestacije u Detroitu nije svikao na razne forme jalovosti. Ove će se godine navršiti ravno dve decenije od šokantnog prstena koji su osvojili “Idemo-radimo” Pistonsi (ovaj nadimak je slobodan prevod njihovog slogana “Goin’ to Work”) Larija Brauna, Čonsija Bilapsa, Bena Volasa i Ripa Hamiltona, i taj se istorijski trijumf nad Lejkersima sada čini daljim nego Zvezdina titula u Bariju. Istina, imali su Pistonsi još par bliskih susreta sa uspehom – u četiri sezone posle te titule bili su prvi ili drugi na istoku, igrali i izgubili jedno tesno finale protiv Sparsa i tri puta stizali do pretposlednjeg stepenika. Nije se sve činilo tako crnim, makar tamo neke 2008.

Ono što je usledilo, međutim, biće još crnje. Od 2009. pa do danas, Pistonsi su stigli do plej-ofa tek tri puta, i njihov skor u ta tri izleta je laganih 0-12. Maksimum pobeda koji je tim zabeležio u minulih petnaest leta je četrdeset i četiri, na klupi se izrotiralo sedam trenera, a što vreme više ide stanje je još gore. U poslednje četiri sezone Pistonsi imaju okruglo osamdeset trijumfa, a ove će sezone teškom mukom dobaciti i do tog mršavog proseka. Pritom, kao što rekosmo, nije baš da se ne trude – pre Montija Vilijamsa, klub je eksperimentisao sa takođe viđenim stručnjacima kakvi su Sten van Gandi i Dvejn Kejsi. Uprkos svemu, na modernoj mapi NBA Pistonsi su jednako bitni koliko i prigovor savesti u severnokorejskom zakonu o vojnom roku.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price