Golden Stejt
Sport

Istorija jalovosti i nemira, koju je promenio jedan Stef

Treba samo biti uporan, čak i kada se ne nazire svetlo na kraju NBA tunela

Golden Stejt GSW nekad i sad. / Ilustracija Velike priče/Izvor Profimedia
dec 21 2023, 10:25

Podeli

„Sedmim pikom na draftu, Golden Stejt Voriorsi biraju Stefena Karija, sa univerziteta Dejvidson.“

Postoje NBA karijere. Postoje velike NBA karijere, grandiozne NBA karijere, neverovatne NBA karijere, propale NBA karijere, postoji osamnaest hiljada različitih NBA karijera. Ali samo su retke NBA karijere one u kojima jedan igrač, svojeručno, promeni košarku. Košarku je promenio Džordž Majkan, košarku je promenio Vilt Čemberlen, košarku je promenio Majkl Džordan, i košarku je promenio Stef Kari. Samo, ko je o tome smeo da pomisli tamo uoči Vidovdana 2009, kada je pokojni Dejvid Stern izgovorio rečenicu kojom otvaramo ovaj tekst?

I, još luđe, ko je smeo da pomisli da će upravo ovaj sitni momak rođen u Ohaju, sin nekadašnjeg nepogrešivog NBA snajpera Dela Karija, u paramparčad rasturiti luzersku reputaciju Golden Stejt Voriorsa, koja je bila na snazi dobre četiri decenije?

Voleo bih da jednom pričamo o Kariju. Njegov šuterski talenat izbavio je NBA iz decenije mraka, u koju je najkvalitetnija liga na svetu uplovila nakon raspada „Šekobi“ dinastije Los Anđeles Lejkersa. U toj „izgubljenoj dekadi“ liga se mučila da pribavi nove fanove – godine slabih pikova, propalih investicija, ovoga i onoga odvojile su gledaoce od televizora, a navijače od dvorana. Čak ni mladi Lebron Džejms nije uspeo u potpunosti da popravi šupalj proizvod, koji bi se tek povremeno dizao u momentima poput onih Lejkers-Seltiks finala. Ne, tek će mladi tandem „spleš bradersa“, koji će u Ouklendu formirati sinovi nekadašnjih NBA asova, početi da čupaju NBA iz bule.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price