Kante i Marez
Sport

Hunting grounds: Gde se “hrani” evropska fudbalska elita

Kako su propali stari modeli kupovine i među njihovim ruševinama pronađena nalazišta fudbalskih dragulja

Kante i Marez Kante i Marez / Hoble/ProSports / Shutterstock Editorial / Profimedia
mar 29 2024, 11:43

Podeli

Kada je Leicester City 2016. godine osvojio titulu šampiona Engleske, nasuprot svim očekivanjima, isprva je javnost pala na PR priču o tome kako sirota Pepeljuga sa kvotom 5000/1 otima od moćnika i vraća narodu, a onda su lagano počele da se pale lampice.

Neko je primetio da su Lisice te godine bile šesnaeste u Evropi po budžetu za plate, neko drugi da su se uz pomoć trikova (sličnih onima zbog kojih su trenutno pred oštrom kaznom i PL i EFL) uopšte domogli elitnog ranga, zatim je na red došlo i neminovno preispitivanje otkud tim momcima toliko snage, izdržljivosti i razdražljivosti (Ranieri, Mapei, nastavi niz…), pa prebrojavanje penala i kartona dostojnih balkanskih velikana, a pre ili kasnije na red će doći i preispitivanje opšte sklanjalice u završnici, koja je povremeno ličila ne neku srednjoazijsku ligu, a sve zato što je Cinderella story tako dobra za imidž.

Jednu stvar Leicesteru niko neće moći da oduzme – dva njihova igrača odigrala su te sezone na elitnom nivou, zatim prešla u elitne klubove, i tamo još godinama nastavila da igraju na elitnom nivou, a zatim su i sa reprezentacijama ostvarile izuzetne uspehe – kontinentalnu i svetsku titulu. Njihova pojava na velikoj sceni dramatično će promeniti pristup skatingu i regrutovanju igrača u elitnom fudbalu.

Iako ih je sudbina spojila samo na 348 dana, ta dva momka imaju čitav niz zajedničkih osobina. Oba su rođena iste, 1991. godine (sa razmakom od 36 dana) u pariskim predgrađima, u porodicama doseljenim iz saharske pustinje. Oba su odrasla uz loptu u malenom lokalnom timu, odakle su umesto ka Parku Prinčeva otišli u udaljeno mestašce na atlantskoj obali da izbruse talenat.

Oba su zatim umesto u elitnim klubovima prve seniorske korak napravili u Normandiji, igrajući za dve ekipe koje su u Ligue 1 povremeno, ali zato redovno izbacuju ozbiljna fudbalska imena. Obojicu je želeo da kupi tada najtrofejniji francuski klub. Obojicu će otkriti i u Leicester dovesti Steve Walsh, koji je dotle već iz dubine pete lige (Conference) iskopao fanatičnog napadača neopterećenog manirima po imenu Jamie Vardy.

Oba su zatim otišla za velike odštete i velike ugovore u elitne klubove, oba će sa njima odmah po dolasku osvojiti titulu, i oba će postati šampioni Evrope. I kao kruna, oba su izabrana za igrača sezone u Premier ligi, i to u uzastopnim godinama, i jedan i drugi za svoju drugu premijerligašku sezonu.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price