Hajdukovi juniori slave pobedu u četvrtfinalu protiv Borusije
Sport

Hajduk treba juniore, kao simbol dišpeta, kao most

Hajduk se u svojoj povijesti borio i s jačim silama i odbijao pokloniti se puno moćnijima od onih koji su vladali hrvatskim nogometom zadnjih 20-ak godina

Hajdukovi juniori slave pobedu u četvrtfinalu protiv Borusije Hajdukovi juniori slave pobedu u četvrtfinalu protiv Borusije / Vojko Basic / Cropix / Profimedia
apr 20 2023, 20:23

Podeli

Više od trećine igrača koji su nastupili na završnici U-19 Europskog prvenstva nikad neće potpisati profesionalni ugovor. To znači da će ih realnost ošamariti već unutar jedne ili dvije godine od trenutka kada su se plasirali među osam najboljih reprezentacija u svom godištu. Od onih koji upadaju među dvije trećine sretnika koje će ipak zaraditi nešto novaca od nogometa, samo će jedan od deset nastupati za seniorsku reprezentaciju svoje države.

Jednostavno, stvar je matematike; omjera dostupnih mjesta i aktivne konkurencije.

Kada je mladi igrač u kadetskom uzrastu, za mjesto među 11 igrača u prvoj postavi se natječe samo protiv dječaka svog godišta. Kada prijeđe u U-19 uzrast, bazen konkurenata se malo pojačava, ali je svejedno vrlo uzak i ograničen je na dvije godine i eventualno nekog ekstra talentiranog kadeta. Kada treba napraviti iskorak u seniore, konkurencija postaje neograničena. Tada se mladi igrač više ne bori protiv igrača njegove dobi nego se suočava s profesionalcima između 19 i 35 godina. Bazen se kvantitativno poveća za petnaestak puta, a kvalitativno vjerojatno i za više od toga jer je selekcija među 25-godišnjacima već napravljena i jasno ti je što dobivaš s onima koji su je preživjeli.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price