Sport

Evropska košarka ima samo jedan sitan problem…

... ne uspeva da zaradi pare. Uprkos popularnosti, uprkos istoriji, uprkos nepreglednom broju fantastičnih igrača, izuzetno posvećenoj publici, ovaj sport ne uspeva to da naplati

/ Ilustracija VP / Profimedia
jul 21 2023, 05:00

Podeli

“Ne možeš pobediti ni u jednom sportu ako nisi potpuno koncentrisan na stvaranje prihoda. Moraš u tom smislu da budeš neumoran, ako želiš da budeš u prilici da priuštiš igrače takvog kvaliteta, kakav je potreban da bi se takmičio na najvišem nivou. Taj faktor se jednostavno ne može izbeći”.

Ove reči napisao je John William Henry, američki biznismen, koji je novac zaradio na trgovini sojom i kukuruzom, investitor poznat po hrabrim ulaganjima i insistiranju da ulaže na osnovu matematičkih modela, a ne lične intuicije. Henry vam je verovatno poznatiji po tome što je vratio trofeje u vitrine dva slavna tima koja su ih predugo čekala.

Sa bejzbol franšizom Boston Red Sox 2004. je prekinuo 86-godišnju “Gambinovu kletvu”, koju je izazvao trejd Babe Rutha u New York Yankees odmah posle Prvog svetskog rata. Fudbalskom klubu Liverpool omogućio je da 2020. osvoji debitantsku titulu u eri Premier lige, prvi naslov prvaka posle punih 30 godina, dopunivši tako kolekciju u kojoj su prvi klupski FIFA Club World Cup, kao i UCL, oba superkupa i oba domaća kupa.

Henry je bio manjinski, većinski ili jedini vlasnik još nekoliko klubova u raznim sportovima, ali nije se još uvek uključivao u košarku. Možda baš zato što košarka radi po malo drugačijim kriterijumima.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price