Domantas Sabonis, košarkaš NBA ekipe Sacramento Kings
Sport

Onaj mali Sabonisov sin

Da se slučajno ne preziva tako, slavili bi ga već sada kao najboljeg Litvanca u istoriji NBA, i bodrili bi ga posle svakog plej-of pada, i posle svakog proklizavanja u nacionalnom dresu

Domantas Sabonis, košarkaš NBA ekipe Sacramento Kings / USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia
apr 21 2024, 11:26

Podeli

Biti profesionalni sportista je težak posao. Iako svi mi na kraju vidimo ono što nam serviraju u TV prenosima, život tih ljudi uopšte nije lak. Od malih nogu ulazite u mašinu, zatim trenirate, trenirate i trenirate, i svaki korak vam je pod lupom. Karijere su kratke, povrede su česte, a šta bude posle igračkog staža – to niko ne zna.

Stanje se dodatno komplikuje ako je vaš sport opredeljenja nešto što se u toj zemlji prihvata za religiju. Recimo, ako ste košarkaš u Litvaniji. Onda sve ovo gore što je napisano slobodno pomnožite tri puta. Tu će vas psovati i kuso i repato, razni će analizirati vaš dribling, tehniku dodavanja i mehaniku šuta, a očekivanja svako leto biće da se odazovete u nacionalni tim makar u tom momentu bili sa tri preloma i šest otvorenih rana, i da povrh svega još i nešto doprinesete.

A ako ste, kojim slučajem, potomak najvećeg sina vaših naroda i narodnosti, koji je pritom još i bio košarkaš, i to član kuće slavnih i jedan od najvećih evropskih igrača ikada, i koji u vašoj zemlji slovi za gotovo držatvornu osobu čiji je status i uticaj takav da se može izjednačiti sa najpopularnijim predsednicima? Tada je odgovor na pitanje samo jedan – vi se zovete Domantas Sabonis, i celu ćete karijeru provesti slušajući kako je to vaš tata mogao bolje.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price