Društvo Sport

Čovjek koji je i gubio sa osmjehom na licu

Letio je i smiješio se, padao i dizao se, sve do 24. marta ove godine kada je Peter Prevc (32) zadnji put skočio na planiškoj velikanki

/ Ilustracija VP / Profimedia
apr 01 2024, 05:00

Podeli

Bilo je prije skoro pa točno devet godina kada je o dobitniku velikog kristalnog globusa Svjetskoga kupa u skijaškim skokovima odlučio posljednji skok. Na vrhu velikanke braće Gorišek u Planici sjedio je još samo domaći favorit Peter Prevc kome je bila potrebna pobjeda da u ukupnom poretku pretekne Nijemca Severina Freunda i nakon Primoža Peterke postane drugi Slovenac sa velikim kristalnim globusom.

Peter je prvi skok odradio fenomenalno i imao je nemalu prednost pred drugim skokom, Severin Freund bio je tek šesti, ali je Petrov reprezentativni kolega i prijatelj Jurij Tepeš, četvrti nakon prve serije, u drugoj seriji skočio nevjerojatnih 244 metra. Petru Prevcu za pobjedu i veliko slavlje bio je zato potreban još jedan izniman skok. Planica je zastala u iščekivanju nečega velikog. Petrov trener dao je znak Petru da se može spustiti.

Dugo se Peter spuštao po zaletnoj stazi, dobivao na brzini i čim se odrazio vidjelo se da se digao visoko, a onda je raširio skije i umirio tijelo. Činilo se kao da se naslonio na vjetar i pustio da ga nosi, činilo se da jedri po zraku i da ide daleko, vrlo daleko; 233 metra daleko poletio je Peter Prevc, što je bio izniman skok, drugi najdulji u drugoj seriji, ali ipak kraći od Jurijevog. Bilo je jasno da će odlučivati sitnice i deseci tisuća navijača napeto je čekala ocjene sudaca i konačni izračun. Peter je gledao u semafor, a kamera pokazivala čas Jurija Tepeša čas Severina Freunda, dok komentator nije povikao “Peter Prevc je drugi! Jurij Tepeš je zmagovalec!”.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price