Društvo Sport

Čovjek koji je i gubio sa osmjehom na licu

Letio je i smiješio se, padao i dizao se, sve do 24. marta ove godine kada je Peter Prevc (32) zadnji put skočio na planiškoj velikanki

/ Ilustracija VP / Profimedia
apr 01 2024, 05:00

Podeli

Bilo je prije skoro pa točno devet godina kada je o dobitniku velikog kristalnog globusa Svjetskoga kupa u skijaškim skokovima odlučio posljednji skok. Na vrhu velikanke braće Gorišek u Planici sjedio je još samo domaći favorit Peter Prevc kome je bila potrebna pobjeda da u ukupnom poretku pretekne Nijemca Severina Freunda i nakon Primoža Peterke postane drugi Slovenac sa velikim kristalnim globusom.

Peter je prvi skok odradio fenomenalno i imao je nemalu prednost pred drugim skokom, Severin Freund bio je tek šesti, ali je Petrov reprezentativni kolega i prijatelj Jurij Tepeš, četvrti nakon prve serije, u drugoj seriji skočio nevjerojatnih 244 metra. Petru Prevcu za pobjedu i veliko slavlje bio je zato potreban još jedan izniman skok. Planica je zastala u iščekivanju nečega velikog. Petrov trener dao je znak Petru da se može spustiti.

Dugo se Peter spuštao po zaletnoj stazi, dobivao na brzini i čim se odrazio vidjelo se da se digao visoko, a onda je raširio skije i umirio tijelo. Činilo se kao da se naslonio na vjetar i pustio da ga nosi, činilo se da jedri po zraku i da ide daleko, vrlo daleko; 233 metra daleko poletio je Peter Prevc, što je bio izniman skok, drugi najdulji u drugoj seriji, ali ipak kraći od Jurijevog. Bilo je jasno da će odlučivati sitnice i deseci tisuća navijača napeto je čekala ocjene sudaca i konačni izračun. Peter je gledao u semafor, a kamera pokazivala čas Jurija Tepeša čas Severina Freunda, dok komentator nije povikao “Peter Prevc je drugi! Jurij Tepeš je zmagovalec!”.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price