Awww
Sport

Crvene marke sa likom Soboslaja

Dominik Soboslaj u živote je navijača Liverpula ušao onda kada im je bio potreban. A oni su ga zavoleli onda kada je to bilo potrebno njemu

Awww Awww / Ilustracija Velike priče
nov 13 2023, 11:51

Podeli

Sa Temze do Besant drajva dopire posebna svežina vazduha koji je moguće pronaći samo na reci. Profesor evropske istorije na Kembridžu Reno Morije, cenjeni stručnjak, morao je da izađe iz zgrade Nacionalnog arhiva u jugozapadnom Londonu da udahne punim plućima. Najdragocenija su slučajna otkrića, zapisaće u svoj notes tog popodneva, dok se London bude utapao u sivilo svoje svakodnevice, otrgnute od bilo kakvog saznanja o sopstvenoj prošlosti. 

Biće ta 2004, godina padova aviona – od Crvenog mora do Mostara, godina početka suđenja Sadamu Huseinu, godina u olimpijskom znaku i u podznaku Angelosa Haristeasa. Ali će biti mnogo više istorije običnog ljudskog života smešteno u samo jednu kutiju koju je Morije tog dana pronašao – nego u svim tim momentima za istoriju koje ćemo pamtiti. 

Istražujući nešto potpuno drugo, Morije je naišao na kutiju za koju je procenio da je stara gotovo dva i po veka. Zamolio je da mu zaposleni u Nacionalnom arhivu dozvole da je istraži i nakon njihovog dopuštenja, u toj je kutiji pronašao tri svežnja nekakvih koverti zapečaćenih crvenim voskom. Tri koverte su bile otvorene, a Morije je procenio da je nakon treće tadašnji poštanski službenik u Londonu odustao i kutiju bacio u neki budžak. Jer nije razumeo koliki je istorijski značaj – ljubavnih pisama.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price