Frenemies
Psihologija

Upoznajte svog frenemija, prijatelja koji to nije

U životu imamo više "frenemisa" nego neprijatelja i sigurno više nego prijatelja jer njih je teško steći

Frenemies Ta reč skovana je od friend i enemy, sa engleskog u prevodu prijatelj i neprijatelj, i prava je šteta što kod nas nema adekvatne paralele / Ilustracija Freepik
feb 09 2024, 05:00

Podeli

Negde dok se pandemija neopaženo rađala na Dalekom istoku, na jednoj od debata američkih demokrata, novajlija u trci, milijarder Tom Stajer, pokušavao je u zalasku te 2019. godine da na neki drugačiji način pridobije simpatije glasača. Ne samo što nije uspeo već je ubrzo i izašao iz trke s potrošenim milionima. Nebitna činjenica nama, ali vrlo zanimljiva: tada je, iako je uglavnom ćutao (a trebalo je da govori), jednom od rečenica o klimatskoj krizi zapalio nekadašnji Tviter:

“… Moramo da radimo sa našim saveznicima i našim frenemijima širom sveta.”

Da, dobro ste pročitali. Frenemies (ili frenemis), možda dobar način da se opiše ambivalentan odnos s “prijateljem”, a možda i prvi put da je iskorišćen u predsedničkoj debati.

Ta reč skovana je od friendi enemy, sa engleskog u prevodu prijatelj i neprijatelj, i prava je šteta što kod nas nema adekvatne paralele. Nešto kao prijatelj koji to nije, lažni prijatelj. On se samo pretvara da to jeste ili naizgled jeste, ali je, direktno govoreći, neka vrsta neprijatelja ili rivala, kako bi to lepo napisao rečnik Merijam-Vebster.

U životu imamo više “frenemisa” nego neprijatelja i sigurno više nego prijatelja jer njih je teško steći. Domaća politička scena ih je sigurno prepuna. Ali nije to jedino igralište za frenemise.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price