Majli Flowers
Majli Flowers Voleti sebe nije jednostavan odlazak u cvećaru i kupovina buketa, iako jeste lepo, ili razgovor sa samim sobom (kad već taj drugi neće da priča) ili da sam sebe izvedeš u klub (kad već taj neko neće da pleše sa tobom) / Ilustracija Velike priče

O čemu je u stvari pesma “Flowers” od Majli Sajrus?

Stihovi "Mogu da me volim bolje nego ti", iz pesme okkićene Gremi nagradom, izmereno kroz broj pregleda i strimovanja, pogađaju ljude širom sveta

feb 07 2024, 05:00

Podeli

Pesma Majli Sajrus “Flowers” za kratko vreme postala je himna. Pevačici je donela prvi Gremi u karijeri u kategoriji za najbolju pesmu. Mogla se čuti se čuti iz slušalica nekog tinejdžera, kroz mimove koji su preplavili društvene mreže a počast joj je odala i glumica Dajana Kiton koja je objavila snimak kako đuska u svojoj bašti uz stihove “I can buy myself flowers…”. U jednom trenutku smo se toliko primili na ovu pesmu. Proglašena je najslušanijom pesmom na Spotifaju 2023. godine.

Pesma ima snažnu poruku ali i skrivena značenja. Neki su u njoj prepoznali delove koji aludiraju na Majlinog bivšeg muža Lijama Hemsvorta. Ali ova referenca nije jedina stvar koju su fanovi primetili u pesmi. Neki su zaključili da je deo pesme odgovor na pesmu Bruna Marsa iz 2013. “When I Was Your Man” u kojoj on kaže u jednom delu “Trebalo je da ti kupujem cveće…”. Sad, navodno, Majli odgovara “Mogu sama sebi da kupujem cveće…”.

Ali pesma je dalje od toga da svako sebi može da kupi cveće a ne da čeka da se neko drugi seti da treba da kupi cveće. Pesma je oda samoljublju i nosi poruku da treba voleti sebe.
I sve to zvuči lepo i jednostavno kad peva Majli. Ali kako se gradi ljubav prema sebi, koja uključuje izgradnju samopoštovanja, osnaživanje ličnosti, postavljanje granica, ili prekidanje prijateljstava ili veza koje su toksične? Očigledno je da bi mnogi to hteli da postignu ali ne uspevaju i zato im se poruka pesme utoliko više sviđa. Stihovi “Mogu da me volim bolje nego ti”, izmereno kroz broj pregleda i strimovanja, pogađaju ljude širom sveta.

“Odgovor na pitanje kako voleti sebe pronašla sam u jednom divnom citatu od Rupi Kaur koja je rekla ‘Dokaži da voliš sebe onoliko neobuzdano kao što voliš druge'”, kaže Mia Popić, psihoterapeutkinja. Ovaj citat podstakao ju je da ovu temu istraži tako što će ona ponašanja iz kojih zaključujemo da volimo druge preusmeriti na nas same.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price