Kako da izgradite dobar život Psihologija

Ne bildujte samopouzdanje, negujte sumnju u sebe

Ako vas nervira ideja da moramo verovati u sebe i misliti pozitivno pa će nam kosmos obezbediti sve što želimo, onda će vas sigurno obradovati saznanje da postoji alternativa samopouzdanju

Ilustracija: enjoys / DPphoto / Profimedia
maj 03 2023, 11:45

Podeli

Svakim danom skrolujući po mrežama naiđem na afirmacije i mantre koje se svode na jednu te istu poruku – veruj u sebe i misli pozitivno. Savremeni self-help pokret neprestano nas bombarduje rečenicama poput “pet koraka do samopouzdanja i sreće”, “otkrij svoju pravu vrednost”, “sve što je potrebno je da veruješ u sebe” itd. Toliko je samopouzdanje danas isforsirano u kontekstu “rada na sebi” da većina nas kada se susretne sa porukama ovog tipa ostaje obeshrabrena. Jer kada se osećate nesigurno (što je svojstveno većini ljudi bar u nekoj meri i na nekim poljima), kada pročitate smernice šta sve treba da radite da biste izašli iz tog stanja, onda se pored osećanja nesigurnosti osećate pomalo i glupo i lenjo, jer kako je moguće da ceo svet hrli ka građenju samopouzdanja, a vi biste ako je moguće samo malo da se sakrijete od tog pozitivnog hajpa i afirmacija.

Ako ste poput mene i nervira vas ideja da moramo verovati u sebe i misliti pozitivno pa će nam kosmos obezbediti sve što želimo, onda će vas sigurno obradovati (onoliko koliko je obradovalo mene) saznanje da postoji alternativa samopouzdanju i zove se samoefikasnost, kao što postoji i alternativa veri u sebe i zove se imposter sindrom, tj. sindrom varalice koji zapravo ima svoje pozitivne strane. Krenimo redom.

Zašto je bolje da gradite samoefikasnost umesto samopouzdanja?

Samoefikasnost se odnosi na uverenje da posedujemo specifičnu sposobnost u veoma određenom domenu. To znači da možemo imati onoliko samoefikasnosti koliko imamo iskustava u kojima razvijamo određene veštine. Tako možemo biti samoefikasan govornik ili možemo biti samoefikasni u pisanju naučnih članaka, vođenju sastanaka, vožnji ili skijanju, pričanju zabavnih priča svojoj deci… Drugim rečima, samoefikasnost predstavlja specifično samopouzdanje i gradi se na četiri načina: kroz upuštanje u novo iskustvo (odlučite da krenete na časove plesa), učenje po modelu (pratite korake koje vam pokazuje instruktorka plesa), dobijate povratnu informaciju i smernice (instruktorka vam govori na šta treba da obratite pažnju) i upravljate svojim emocijama (učite iz grešaka umesto da sebi prebacujete).

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price