Psihologija

Lažu da razlika u godinama nije bitna (AUDIO)

Najbolja razlika u godinama između partnera predmet je istraživanja i analiza, čak i ekonomskih. A jedna nova knjiga preti da sruši sve mitove koje znamo

/ Timofeev Anatoly / Alamy / Alamy / Profimedia
jun 29 2024, 05:00

Podeli

Možda ste u šetnji, možda na putu ka izletu ili moru, možda šetate ili čekate prevoz? Poslušajte tekst Ane Mitić koji čita autorka.

Sem na našem sajtu, možete ovaj tekst slušati i na Spotify i na svim ostalim audio platformama.

***

Da razlike u godinama u vezi stvarno nisu bitne ne bi toliko pesama bilo o tome. “Šta čekaš više, stariji si čovek…”, “Šta si to u meni našla…”, “Prava ljubav godine ne broji…” Narodnjaci su dali veliki doprinos ovoj temi i iako neki stihovi zvuče banalno, normalizovali su u narodu temu o velikoj razlici u godinama između parova oko čega i dalje postoje predrasude.

Ako bismo formule ljubavi sveli na matematiku, nepoznate o najboljoj razlici u godinama su zapravo predmet mnogih ozbiljnih istraživanja i analiza, čak i ekonomskih, koliko god nas lagali da godine u vezi nisu bitne.

Zašto onda toliko pričamo o tome?

Muškarci su skloniji mlađim partnerkama, a žene partnerima približno istih godina. Da li veza traje duže što je veća razlika u godinama ili je obrnuto – i koji je to pravi broj koji garantuje uspešnost i dugotrajnost veze?

Postoji test „polovina njihovih godina plus sedam”. Pravilo, čije poreklo ostaje nepoznato, koje kaže da je u redu da 22-godišnjak izađe sa 18-godišnjakom. Nije u redu da 39-godišnjak izlazi sa 23-godišnjakom, međutim, jeste fer da izađe sa 26-godišnjakinjom. Što ste stariji, veća je dozvoljena starosna razlika.

Poznati parovi su probili te barijere i predrasude, ali njih je baš briga ko komentariše.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price