Stres
Psihologija

Koliko je stres na poslu zarazan?

Menadžeri i lideri često su glavni izvor zaraze stresom na radnom mestu

Stres Kada smo u blizini nekoga ko izgleda da je pod stresom, to signalizira da i mi treba da se osećamo na isti način, jer opasnost može biti prisutna / Ilustracija Freepik/AI
maj 20 2024, 05:00

Podeli

Možemo živeti u iluziji da ćemo se jednog dana probuditi i živeti život bez prstohvata stresa. Možemo se nadati i letećem taksiju, i konsolidovanoj demokratiji na Balkanu za naših života. A možemo se umiti i prihvatiti ono što ne možemo da promenimo. Stresa nema bez života. Ni obrnuto.

Proces stresa možda je najslikovitije opisati kao lančani udes. Dosadašnja priča bio je auto prvi u lancu, onaj koji je kasno kočio. Zamislimo da se ovaj udes desio na auto-putu, a taj prvi auto je daleko od vas. Samo – i vi ste se dobrano izlupali.

Stres je kao ovaj udes. Jasno je da se može govoriti o njegovoj „zaraznosti”. Ako je prvi u nizu automobila imao kvar, ovaj s kraja možda neće imati isti, ali neće ni ostati isti.

U istraživanju  objavljenom u naučnom časopisu “Journal of Personality and Social Psychology” potvrđeno je da uočavanje stresa među ljudima sa kojima provodimo vreme može dovesti do toga da i sami iskusimo stres. Čak i bebe prihvataju majčin stres i pokazuju određene fiziološke promene kao što je povećan broj otkucaja srca, prema podacima iz druge studije.

Zaraza stresom je, kako piše “Psychology Today“, pojava u kojoj stres koji doživljava jedna osoba može uticati na fiziologiju, ponašanje i nivo stresa ljudi iz okruženja, čak i bez direktne interakcije. Ovo se može desiti kroz društvene i biološke mehanizme kao što su feromoni, društveni znaci i emocionalno izražavanje. Zaraza stresom uobičajena je na radnom mestu, gde stres jedne osobe stvara opšti osećaj anksioznosti kod drugih. Menadžeri i lideri često su glavni izvor zaraze stresom na radnom mestu, što može imati ozbiljan uticaj na produktivnost i dobrobit zaposlenih.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price