Autentičnost
Psihologija

Kako ste naseli na priču da ste autentični?

Svi posebni, a misle isto. Svi autentični, a ponavljaju isti red reči u rečenici. Ne nasedajte na to

Autentičnost Što smo više ubeđeni da smo različiti, to manje imamo truda, želje i volje da upoznajemo osobu pored nas i učestvujemo u bilo kakvom društvenom narativu / Ilustracija Freepik
dec 11 2023, 05:00

Podeli

Autentičnost je jedan od onih pojmova o kojima niko ništa ne zna, a koristi ih. Pričaju nam stalno o autentičnosti, i o tome koliko je to važno za kvalitetan i uspešan život. Zapravo, reč je o običnoj floskuli koja psihološki gledano uopšte ne znači ono što ljudi misle da znači.

Ova floskula je direktan proizvod lažne slike o tome da se mi rađamo kao individue, i da je društvo otežavajući faktor pri ispoljavanju naše autentične individualnosti. Ovaj mit nema nikakvih dodirnih tačaka sa istinom, a u upotrebi je zato što hiperindividualizovanom društvu savršeno odgovara da svako misli da je poseban i potpuno drugačiji od onog drugog.

Ta ideja da smo svi mi posebni i autentični razveje se kao lanjski sneg onda kada se zapitamo kako je moguće da smo autentični, a jedemo istu hranu, nosimo istu odeću, letujemo na istim mestima, i zaljubljujemo se u slične modele lepote. Da smo svi toliko različiti, da li bi marketing ikada funkcionisao?

Kada tako pogledamo stvari, vidimo da je mantra o autentičnosti nešto što samo prikriva priču o društvenom statusu. Tako gledano, autentičan je onaj ko prati standarde biznisa, ali ne i nužno standarde šire okoline. Da autentičnost zapravo postoji u onom kontekstu u kojem se o njoj govori, onda bi svaki lični izbor bio autentičan.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price