Psihologija

Kako da kontrolišemo bes?

Zaplet serije "Beef" počinje incidentom u saobraćaju između dvoje protagonista koji pokreće erupciju besa u dve osobe koje su taj bes toliko potiskivale da je eksplozija u nekom trenutku bila neminovna. Čini se da su anksioznost, bes i frustracija neka vrsta uobičajenog stanja u svetu

Steve Johnson on Unsplash
maj 04 2023, 06:00

Podeli

Karl Jung je pre mnogo decenija napisao da čovek ne postaje prosvetljen tako što zamišlja figure svetlosti, već tako što osvesti postojanje mraka. Ova misao nije samo poslužila kao inspiracija za naziv poslednje epizode serije “Beef” (“Figures of light”), već na neki način predstavlja i glavnu poruku serije. “Beef” je serija A24 produkcijske kuće, koja je u poslednjih desetak godina stekla veoma jaku reputacija kao jedna od najboljih nezavisnih izdavačkih kuća u svetu filma i televizije, poznata po smelim odlukama, vizionarstvu i umetničkom pristupu, nešto što na prvi pogled nisu osobine serija koje obično dolaze sa Netflixa. Izgleda da su se čelnici striming giganta odvažili na rizik koji se isplatio, i dobili smo jednu od kvalitetnijih Netflix serija i fascinantnu priču o besu, frustracijama, depresiji, generacijskom prenošenju trauma, klasnim razlikama i univerzalnoj potrebi da budemo viđeni i prihvaćeni onakvi kakvi zaista jesmo.

Jedan od razloga za veliki uspeh ove serije je relevantnost tema koje su u prvom planu. Čini se da su anksioznost, bes i frustracija neka vrsta uobičajenog stanja u svetu trenutno i da je malo ko pošteđen ovih osećanja. Zaplet serije počinje incidentom u saobraćaju između dvoje protagonista koji pokreće erupciju besa u dve osobe koje su taj bes toliko potiskivale da je eksplozija u nekom trenutku bila neminovna.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price