Psihologija

Šta biste uradili da ste Džoel: Moralne dileme poslednje epizode “The Last of Us”

Psihološka analiza kraja prve sezone serije "The Last of Us" i priča o izborima. SPOILER ALERT: tekst sadrži delove zapleta (i raspleta) serije

Da li je Džoel uradio ispravnu stvar? / screenshot/HBO
dec 27 2023, 10:00

Podeli

Put do pakla popločan je dobrim namerama.

Zanimljiv je odnos koji imamo prema poslovicama.

U detinjstvu smo konstantno bombardovani njima i na taj način nam stariji pružaju neke od “velikih mudrosti”, da bismo kao adolescenti imali otpor prema svemu što čujemo od starijih i bili ubeđeni da su sve te poslovice samo gluposti koje ne važe u našem vremenu. Tako bude sve dok nam život ne podeli neku od svojih čuvenih teških lekcija pa se setimo neke od poslovica koje smo čuli u drugom razredu i pomislimo kako to što su nam pričali i nije baš tako besmisleno. Upravo se ova gorepomenuta poslovica može razumeti u kontekstu izbora i odluka Džoela Milera, protagoniste nove HBO serije “The Last of Us”, u njenoj poslednjoj epizodi, u kojoj je Džoel suočen sa nemogućim izborom i moralnom dilemom.

NAPOMENA: Ovo je trenutak u kome bi ljudi koji još nisu gledali seriju ili poslednju epizodu mogli da prestanu da čitaju, jer će u nastavku teksta biti neizbežno mnoštvo “spojlera”.

Za one koji nastavljaju da čitaju – kratka rekapitulacija dešavanja do trenutka kada je Džoel primoran da napravi nemoguć izbor. Tokom sezone pratimo Džoela i Eli u postapokaliptičnom svetu, 20 godina nakon izbijanja epidemije gljiva roda kordiceps koje zaražene ljude pretvaraju u zombije, što je dovelo do potpunog sloma civilizacije: ljudski rod je prinuđen da živi uglavnom u karantinskim zonama, dok je ogromna većina svega što je postojalo uništena. Džoel je prvog dana epidemije ostao bez svoje ćerke Sare, dok je Eli oštra tinejdžerka koja je sličnog uzrasta kao Sara kada je bila ubijena. Eli je takođe jedina osoba do sada imuna na infekciju kordicepsom i cilj njihovog putovanja tokom koga uglavnom pešače preko pola severnoameričkog kontinenta je da se Eli dovede do naučnika koji bi možda mogli da naprave lek protiv infekcije.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price